Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Acasus - onafhankelijk bouwadvies en is dus niet geschreven door Livios.

Wil jij duurzaam (ver)bouwen? Hou hier zeker rekening mee!

Wist je dat duurzaam (ver)bouwen meer omvat dan alleen het energieverhaal?

Foto: Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Door materialen te recycleren en hergebruiken krijgt je woning een veel duurzamer karakter.

Foto: Acasus - onafhankelijk bouwadvies

In een stads- of dorpskern woon je veel energiezuiniger dan op het platteland of in lintbebouwing.

Foto: Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Je beste vriend voor een gezonde binnenlucht? Een geschikt ventilatiesysteem.

Foto: Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Wist je dat duurzaam (ver)bouwen meer omvat dan alleen het energieverhaal? Duurzame energietechnieken installeren en goed isoleren is natuurlijk belangrijk. Maar je hele leven lang comfortabel wonen ook. Vergeet daarom je woning niet van een gezond binnenklimaat te voorzien. Bovendien bezorgen de plaats en de manier waarop je bouwt je woning een minstens zo duurzaam karakter als de juiste energievoorziening. Wil jij weten waar je op moet letten om duurzaam te bouwen? Hier lees je er alles over.

Denk aan je gezondheid
Wil jij duurzaam (ver)bouwen? Dan is een gezond binnenklimaat in je woning een must. Wist je dat de buitenlucht vaak gezonder is dan de lucht in je woning? Je beste vriend voor een gezonde binnenlucht is dan ook een geschikt ventilatiesysteem: dat vervangt de vervuilde lucht door nieuwe, verse lucht. Denk maar aan ademhaling, vocht, onderhoudsproducten en de schadelijke stoffen die sommige meubels en afwerkingsmaterialen afgeven. Een goed ventilatiesysteem is dus niet alleen nuttig voor de EPB-eisen, maar ook voor je gezondheid.

Kies de juiste locatie
Hoe de locatie van je woning duurzaam kan zijn? In een stads- of dorpskern woon je veel energiezuiniger dan op het platteland of in lintbebouwing. Op termijn kan je je energievoorziening misschien wel aansluiten op het warmtenet van de stad. Hou bovendien rekening met de nabijheid van winkels, scholen en andere voorzieningen. Ook de aanwezigheid van (snel)wegen en openbaar vervoer bepaalt mee hoe duurzaam je woonplaats is. Verbouw je een appartement of rijhuis? Door die insluiting verliest je woning automatisch minder warmte dan een open bebouwing. Met de betonstop in het achterhoofd, is nieuwe verharding sowieso een minder goed idee: je kan beter kopen en verbouwen dan een nieuwbouw plaatsen.

Wil jij bouwen op de ideale locatie? Vraag dan hier je bouwadvies aan.

Bouw circulair en modulair
Niet alleen waar, ook de manier waarop we bouwen moet de komende jaren grondig veranderen. Door aan de lopende band spullen te kopen, gebruiken en weer weg te gooien, kan je niet duurzaam leven. Hetzelfde geldt voor bouwmaterialen. De toekomst ligt daarom in het circulair bouwen: door materialen te recycleren en hergebruiken krijgt je woning een veel energiezuiniger en duurzamer karakter. Dat kan gaan van hergebruikte gevelstenen en isolatieplaten tot tweedehands meubels. Kies ook voor schroef-, nagel- of boutverbindingen, plaatisolatiematerialen en skeletbouw: zo zijn je materialen makkelijk demonteerbaar en herbruikbaar. Materialen die je combineert met lijmen, gespoten PUR of cement, kan je niet hergebruiken.

Ook door slimme bouwmanieren in te zetten, kan je je woning verduurzamen. Denk maar aan bouwen met modules. Woon je alleen? Dan heb je maar een beperkte ruimte nodig. Met modules bouw je perfect op maat en volgens jouw ruimtebehoeften. Sticht je een gezin? Dan kan je op korte termijn een aantal modules laten bijplaatsen. Zijn je kinderen het huis uit? Een ander gezin kan je overbodige modules hergebruiken. Zo hangt het modulaire nauw samen met het circulaire aspect: je bouwmaterialen zijn makkelijk te hergebruiken.

Wil jij ook duurzaam bouwen? Voor bouwadvies op maat van Acasus kan je hier terecht.

Wat schreef de Livios-redactie over verbouwen of renoveren?