Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Hustings Bouwgroep en is dus niet geschreven door Livios.

Houtskeletbouw: duurzame, droge en snelle bouwmethode

2 HOB houtskeletwoning in Kortessem

Foto: Hustings Bouwgroep

5 woningen te Borgloon (bj 2013)

Foto: Hustings Bouwgroep

De Vlaming leeft met de spreekwoordelijke baksteen in de maag. De vooroordelen van houtskeletbouw t.o.v. traditionele woningbouw halen bij veel kandidaat-(ver)bouwers nog altijd de bovenhand als het gaat om de eigen woning.

Bang van houtskeletbouw?

Dit is nergens voor nodig. In de Scandinavische landen, Canada en Amerika bouwt men al decennia lang, kwalitatieve, duurzame en goed isolerende woningen. Waarom zijn wij er dan zo bang voor?

Wij zetten de voordelen van houtskeletbouw even op een rij.

 1. Houtskeletbouw is een droge en snelle manier van werken

  De woning wordt architecturaal vrij ontworpen, volledig naar de keuze van de bouwheer. De goedgekeurde plannen gaan naar de studieafdeling van het atelier welk het houtskelet gaat fabriceren. Hier worden de onderdelen van je woning minutieus, onder gecontroleerde omstandigheden klaar gemaakt.

  Geen foutenmarge of wachttijden omwille van slecht weer zoals in de traditionele woningbouw. Van zodra alle onderdelen klaar zijn, wordt de woning op slechts enkele dagen tijd gemonteerd op de werf. Hierbij wordt de nodige zorg besteed aan de luchtdichtheid van de woning. Omdat de productiematen van het buitenschrijnwerk reeds op voorhand tot op de millimeter gekend zijn, kunnen de ramen voorafgaand aan de plaatsing besteld en aansluitend geplaatst worden.

  Rest alleen nog de afwerking van de gevel in vrij te kiezen gevelmaterialen en het plaatsen van de dakafwerking. Je woning is op enkele weken tijd volledig wind- en waterdicht zonder bouwvocht in de woning. Dit geeft een aangenaam en comfortabel klimaat in je woning van bij de start. De afwerking kan onmiddellijk starten zodat je enkele maanden later kan inhuizen. 
 1. We hoorden bij gedane projecten al vaak de angst omtrent de brandveiligheid van een houtskeletwoning. Deze is volledig ongegrond. De algemene opvatting dat hout sneller zou branden, klopt niet in dit geval. De buitenbekleding van het houtskelet wordt uitgevoerd in brandvertragende materialen zodat een houtskeletwoning dezelfde brandweerstanden kan voorleggen als een traditioneel gebouwde woning. De binnenzijde van de wanden wordt doorgaans afgewerkt met gipskartonplaten die zeer goede brandeigenschappen bezitten. Op deze manier wordt het skelet nog bijkomend beschermd tegen brand. 
 1. Optimaal binnenklimaat
  We haalden het al aan in punt 1, maar houtskeletbouw is een droge manier van bouwen. In traditionele woningen duurt het gemiddeld 1 jaar vooraleer het bouwvocht uit de woning is. Men gaf vroeger vaak de gouden raad in een nieuwe woning dat men het eerste jaar best verwarmde met de ramen open om het bouwvocht versneld uit de woning te halen. Gezien alle inspanningen die we tegenwoordig doen om woningen energiezuinig te maken, lijkt me dit dweilen met de kraan open.

  Een houtskeletwoning is vanaf dag 1 droog omdat er nauwelijks water te pas komt bij de bouw van een houtskeletwoning. Enkel de chape in de woning brengt vocht aan hetgeen in het niet verdwijnt t.o.v. het water dat een traditionele woning te verwerken krijgt tijdens het bouwproces in ons regenachtig Belgenland. Als we daarnaast nog het water wat tijdens de pleisterwerken gebruikt wordt, meetellen, stelt het water in enkel de chape van een houtskeletwoning niets voor.

  Hout zelf is ook een goede thermische isolator. Houten wanden voelen nooit koud aan en werken vochtregulerend. Het hout staat waterdamp af aan de omgeving waardoor schimmelvorming op de muren voorkomen wordt. 
 1. Duurzaam en milieuvriendelijk bouwproces
  Hout is een onuitputtelijke bron van materiaal. Het hout dat gebruikt wordt tijdens onze houtskeletprojecten is afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Verder vergt de verwerking van hout ook zeer weinig energie en laat het nauwelijks afvalstoffen na. 
 1. Lichte constructie
  Een houtskeletwoning is een lichte constructie waardoor het uitermate geschikt is om te gebruiken op minder draagkrachtige grond. Door de lichte constructie is het gemakkelijker en goedkoper te verwerken als aanbouw of optopping van een bestaande woning zonder dat men de funderingen dient te verzwaren. 

Kom vrijblijvend kijken in ons nieuwbouwproject in Kortessem of kom praten met de bewoners van een project van 5 woningen te Borgloon dat we realiseerden in 2013.

Je ziet de voordelen wel, maar liefst niet voor je eigen woning? Dan bespreken we graag met jou onze werkwijze in traditionele woningbouw. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Meer partnerberichten van Hustings Bouwgroep

Wat schreef de Livios-redactie over duurzaam. wat, waarom en hoe??