Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Alert voor Asbest en is dus niet geschreven door Livios.

Wees alert voor asbest

Wees alert voor asbest

Foto: Alert voor Asbest

Met de nationale sensibiliserings- en preventiecampagne Wees alert voor Asbest willen Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s en Constructiv, dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector, je bewustmaken van de risico’s die blootstelling aan asbestvezels met zich meebrengt.

Lees meer over de campagne

Wat is asbest?

Asbest is de verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur voorkomen. Ze zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels die je niet met het blote oog kunt waarnemen. Omwille van zijn praktische eigenschappen werd asbest in het verleden dikwijls gebruikt.

Lees meer

Waarom alert zijn?

Asbest brengt talrijke gezondheidsrisico’s met zich mee, zeker wanneer vezels vrijkomen en ingeademd worden. Symptomen zijn pas na 30 tot 40 jaar zichtbaar. Het gevaar van asbest hangt af van de mate waarin de vezels gebonden zijn met andere materialen. Daarom mag je asbesthoudend materiaal nooit breken of beschadigen.

Lees meer

Waar vind je vandaag nog asbest?

In oude golfplaten, buizen, isolatiemateriaal, vloerbekleding, buizen, dak- en gevelbekleding, verven en mastiek … Je kan zowat overal asbest tegenkomen, ook op onverwachte plekken. Dus of je nu gaat slopen, verven of klussen, alert zijn is altijd de boodschap.

Lees meer

Download de app AsbestCheck

“Heb ik asbest in huis?” Het is een vraag die veel mensen zich terecht stellen. De kans dat jouw woning asbest bevat, is namelijk best groot. Zeker als ze ergens tussen 1950 en 2000 werd gebouwd of grondig verbouwd. De app AsbestCheck kan je alvast helpen inschatten of ook jij met asbest te maken hebt. En vooral: wat je dan verder moet doen!

Lees meer over de app

Meer informatie over hoe je asbest herkent en aanpakt, lees je op alertvoorasbest.be

Meer partnerberichten van Alert voor Asbest

Wat schreef de Livios-redactie over bouwen?