Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Alert voor Asbest en is dus niet geschreven door Livios.

Verbouwingen gepland? Wees alert voor asbest!

Golfplaten verwijderen

Foto: Alert voor Asbest

Wil je oude golfplaten of buizen verwijderen, verouderd isolatiemateriaal of vloerbekleding vervangen, de dak- of gevelbekleding vernieuwen … De kans dat je asbest tegenkomt is best groot. En zeker als je woning ergens tussen 1950 en 2000 werd gebouwd. Zelfs op de meest onverwachte plekken kom je asbest tegen. Dus of je nu gaat slopen, verven of klussen, alert zijn is altijd de boodschap.

Wat is asbest?

Asbest is de verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur voorkomen. Ze zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels die je niet met het blote oog kunt waarnemen. Omwille van zijn praktische eigenschappen werd asbest in het verleden dikwijls gebruikt.

Waarom alert zijn?

Asbest brengt talrijke gezondheidsrisico’s met zich mee, zeker wanneer vezels vrijkomen en ingeademd worden. Symptomen zijn pas na 30 tot 40 jaar zichtbaar. Het gevaar van asbest hangt af van de mate waarin de vezels gebonden zijn met andere materialen. Daarom mag je asbesthoudend materiaal nooit breken of beschadigen.

Ook bij het schilderen is er gevaar voor asbest

Heb je verbouwingen gepland, dan is de kans groot dat schilderwerken op je lijstje staan. En ook dan bestaat de kans dat je asbest tegenkomt op tal van onverwachte plaatsen. Metaalverven die vóór 2000 werden aangebracht, kunnen asbest bevatten. Wil een oude verflaag verwijderen, hou er dan rekening mee dat ook bepleisterde muren asbest kunnen bevatten. Asbesthoudende materialen beschilderen vormt geen gevaar voor de gezondheid. Er komen immers geen asbestvezels vrij. Ga je ze echter schuren? Dat is wél gevaarlijk en dus te vermijden.

Asbest in oud interieur

Verbouw je een ouder huis, weet dan dat er vroeger asbest verwerkt werd in tal van interieurtoepassingen. Daar sta je meestal niet bij stil. Denk maar aan bepaalde imitatiematerialen zoals dorpels en traptreden in imitatiemarmer. Of omkastingen rond de schouwsteen in imitatienatuursteen. Maar ook meubels in imitatiehout, valse plafonds en vinyl vloerbedekking kunnen een gevaar vormen.

Gebruik de app AsbestCheck voordat je begint te slopen

Voor je aan het verbouwen slaat, kan je via de app AsbestCheck inschatten of ook jij met asbest te maken hebt. Vooral in oudere huizen is de kans groot dat je asbesthoudend materiaal zal tegenkomen. De app helpt je dat in te schatten en geeft je meer info over eventuele verdere stappen om je huis op een veilige manier asbestvrij te maken.

Meer informatie over hoe je asbest herkent en aanpakt, lees je op alertvoorasbest.be

Wat schreef de Livios-redactie over bouwen?