Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Alert voor Asbest en is dus niet geschreven door Livios.

Vloerbekleding vervangen? Wees alert voor asbest!

Oude vloerbekleding

Foto: Alert voor Asbest

Heb je verbouwplannen en wil je een oude vloerbekleding vervangen? Weet dan dat er altijd een kans bestaat dat je asbest tegenkomt. Zeker als de woning ergens tussen 1950 en 2000 werd gebouwd. Ook oude golfplaten, buizen of isolatiemateriaal verwijderen en dak- of gevelbekleding vernieuwen zijn werken waarbij je altijd alert moet zijn. Zelfs op de meest onverwachte plekken kom je asbest tegen. Dus of je nu vloeren uitbreekt, verft of andere klussen uitvoert, alert zijn is altijd de boodschap.

Wat is asbest?

Asbest is de verzamelnaam voor een groep mineralen die in de natuur voorkomen. Ze zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels die je niet met het blote oog kunt waarnemen. Omwille van zijn praktische eigenschappen werd asbest in het verleden dikwijls gebruikt.

Waarom alert zijn?

Asbest brengt talrijke gezondheidsrisico’s met zich mee, zeker wanneer vezels vrijkomen en ingeademd worden. Symptomen zijn pas na 30 tot 40 jaar zichtbaar. Het gevaar van asbest hangt af van de mate waarin de vezels gebonden zijn met andere materialen. Daarom mag je asbesthoudend materiaal nooit breken of beschadigen.

Veel oude vloeren bevatten asbest

Nagenoeg alle ‘kartonachtige’ vloer­bekledingen bevatten asbest. Ook de lijmen voor vloerbekledingen die vóór 2000 werden gebruikt, kunnen asbest bevatten. Asbesthoudende materialen zijn vaak te herkennen aan de gewafelde structuur en soms ook aan de ‘vezelachtige’ structuur van de breukvlakken.

Verwijder asbesthoudende vloerbekleding niet zomaar

Om asbesthoudende materialen te verwijden, volg je best een aantal belangrijke vuistregels.

  • Neem de materialen weg zonder ze te breken en probeer ze zo weinig mogelijk te beschadigen.
  • Bestrijk de materialen met een fixeermiddel voordat je ze verwijdert.
  • Vergeet niet dat je ook bij eenvoudige handelingen de nodige beschermingsmiddelen moet dragen (wegwerpoverall, FFP3-mondmasker, handschoenen, veiligheidsbril en -schoenen).
  • Tape ritssluitingen en schoenveters af.
  • Breng asbesthoudende materialen naar een erkend stort. De regelgeving voor asbesthoudend afval verschilt wel van regio tot regio.

Gebruik de app AsbestCheck voordat je begint te vloeren of te klussen

Voor je aan de slag gaat, kan je via de app AsbestCheck inschatten of ook jij met asbest te maken hebt. Vooral in oudere huizen is de kans groot dat je asbesthoudend materiaal zal tegenkomen. De app helpt je dat in te schatten en geeft je meer info over eventuele verdere stappen om je huis op een veilige manier asbestvrij te maken.

Meer informatie over hoe je asbest herkent en aanpakt, lees je op alertvoorasbest.be

Meer partnerberichten van Alert voor Asbest

Wat schreef de Livios-redactie over verbouwen of renoveren?