Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door kreon en is dus niet geschreven door Livios.

Goede verlichting is essentieel voor de productiviteit op kantoor

Goede verlichting is essentieel voor de productiviteit op kantoor.

Foto: kreon

Goede verlichting is essentieel voor de productiviteit op kantoor.

Foto: kreon

Goede verlichting is essentieel voor de productiviteit op kantoor.

Foto: kreon

Goede verlichting is essentieel voor de productiviteit op kantoor.

Foto: kreon

September betekent niet enkel voor onze kinderen een nieuwe start. Ook voor veel bedrijven is dit een belangrijke maand, de start van een rechte lijn tot aan Kerstmis nu de vakantieperiode voor velen achter de rug is. Een goede gezondheid, humeur, concentratie en motivatie voor jou als werknemer is dus essentieel om er na de zomerperiode weer met volle moed in te vliegen. Wist je dat kantoorverlichting een grote invloed heeft op die gevoelens? Naast een goed binnenklimaat is ook de juiste verlichting cruciaal voor een optimaal rendement op de werkvloer. Hoeveel licht moet er zijn en welke verlichting gebruik je het best op kantoor? Kreon legt je graag uit hoe je samen met je collega’s of je werkgever kan streven naar de optimale werkplek. 

Slechte verlichting is één van de populairste kantoorklachten over heel de wereld. Hebben jullie last van vermoeide ogen? Knijp je je ogen toe om beter te kunnen zien naarmate de dag vordert? Heb je vaak hoofdpijn tijdens het werken op de computer? De kans is groot dat een slechte verlichting aan de basis ligt van deze vervelende klachten.  

Lichtsterkte, kleurtemperatuur en diffuus licht spelen een grote rol 

Voor een perfecte lichtbalans moet je eerst en vooral rekening houden met de lichtsterkte, een waarde die aantoont hoeveel licht er op een bepaalde oppervlakte terechtkomt. Een te lage lichtsterkte kan de ogen belasten en leidt tot minder concentratie en productiviteit. De overheid stelt zelfs een aantal richtlijnen op die de minimale lichtsterke van een ruimte bepalen. Ten tweede is het belangrijk om een hoge kleurtemperatuur te kiezen: productiviteit gaat op kantoor immers boven gezelligheid. Je werkt namelijk beter onder een neutraal tot koel, wit licht. Een kantoorruimte wordt verder best zo egaal mogelijk verlicht zonder al te veel lichtcontrasten. Bij direct diffuus licht wordt de lichtbron gefilterd, waardoor er een gelijkmatige verspreiding ontstaat en de kamer overal gelijkmatig belicht wordt. Zo ontstaan er ook minder schaduwvorming, reflecties of lichtcontrasten. 

Natuurlijk licht en dynamische verlichting 

Naast de bovenstaande drie factoren, is ook natuurlijk licht van groot belang. Verschillende studies hebben bewezen dat daglicht enorm bijdraagt tot de productiviteit en tevredenheid van werknemers. Wanneer er weinig daglicht is of de zon niet schijnt, kan dynamische verlichting je helpen om meer energie te hebben doorheen de dag. Zo wordt er een specifiek lichtpatroon of -schema ingesteld dat je afstemt op het ritme van de werkomgeving. Dynamische verlichting bootst zonlicht namelijk zo goed mogelijk na en zorgt ervoor dat het kantoor op elk moment van de dag perfect verlicht wordt. De kleur en intensiteit van zonlicht zijn afhankelijk van het tijdstip van de dag. ’s Middags is er bijvoorbeeld een koel wit licht, terwijl dit ’s avonds eerder een warme kleur is. Onderzoekers hebben aangetoond dat onze verlichtingsbehoeften samenhangen met natuurlijk licht. Dynamisch licht speelt hierop in en verhoogt je productiviteit. 

Een goede verlichting is belangrijk voor je comfort en concentratievermogen op kantoor. Kan jouw werkgever nog wat deskundig lichtadvies gebruiken? Een professioneel lighting designer bekijkt jullie kantoor om samen tot een optimaal resultaat te komen. 

Wat schreef de Livios-redactie over verlichting?