Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Arkana en is dus niet geschreven door Livios.

Een duurzame woning bouwen? Volg dit stappenplan:

BEN-woning Arkana in Kampenhout

Foto: Arkana

Een prachtige houtskeletwoning instapklaar afgewerkt in Oud-Turnhout

Foto: Arkana

Een uitgekiend ontwerp ifv wijzigende behoeften in de toekomst

Foto: Arkana

Een gesloten voorgevel, maar des te meer lichtinval aan de achtergevel.

Foto: Arkana

Je wilt een duurzame woning bouwen maar weet niet waar te beginnen? Volg dit stappenplan en geniet van een totaalbegeleiding.

1. Uw bouwperceel kiezen

Indien u duurzaam wenst te bouwen, dan dient u hierbij reeds rekening te houden bij de keuze van uw bouwperceel. De oriëntatie van uw woning wordt immers bepaald door de keuze van uw bouwgrond, wat tevens de ideale inplanting van de ruimtes, ramen, ... zal bepalen.

Ook de locatie van de grond kan van belang zijn. Is de afstand tot openbaar vervoer, winkels of scholen niet te groot? Misschien zijn deze zaken in eerste instantie op dit moment voor u niet belangrijk, maar in de toekomst kunnen uw behoeften wijzigen.

Een bodemattest is zeker aan te raden. U leert veel over de ondergrond, zodat u onaangename verrassingen en/of kosten kan vermijden.

2. Een doordacht ontwerp

Binnen het bouwteam van Arkana werkt u reeds van bij het ontwerp nauw samen met de architect, EPB-verslaggever en bouwadviseur. Afhankelijk van de oriëntatie van de grond kan uw architect de ruimtes en raampartijen optimaal ontwerpen om zo tot een ideaal concept te komen.

Om een duurzame woning te bekomen, neemt het bouwteam dit onmiddellijk op in het ontwerp. Zo is uw woning voorbereid op veranderende behoeften, en kunnen de ruimten eventueel flexibel ingevuld worden.

Het komt er op aan om de juiste combinatie te vinden tussen: doordachte architectuur, isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, zonnewinst en zonwering, …  Om deze facetten op elkaar af te stemmen, is begeleiding van een ervaren bouwteam een aanrader.

3. Bewuste keuzes technieken/hernieuwbare energie

Arkana hecht veel belang aan een goede structuur van de woning. Zo bekomt u een kwalitatieve woning met een degelijke bouwschil, een lage energiebehoefte en een kleine CO2-uitstoot.  De kleine energievraag van de woning kan dan alsnog ingevuld worden met hernieuwbare energie.

Zowel de architect, de EPB-deskundige, en de aannemer dienen met elkaar te communiceren om tot het meest ideale scenario te komen. Centraal in deze aanpak staan budgetanalyse- en bewaking en een kostenoptimale oplossing die aan uw verwachtingen voldoet.

Via een eerste EPB-rekennota kan u enkele simulaties met hernieuwbare energie berekenen.  Zo kan u zelf bepalen welke keuze u verkiest, en welk kostenplaatje hier tegenover staat.

Dankzij onze totaalbegeleiding, kan u rekenen op persoonlijk advies van bij het ontwerp tot na de oplevering van uw instapklare woning.

Voor meer informatie of een begeleid werfbezoek kan u ons steeds contacteren: www.arkana.be.


Wat schreef de Livios-redactie over duurzaam. wat, waarom en hoe??