Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Arkana en is dus niet geschreven door Livios.

Open Werfdag zondag 10 oktober (10-17h)

Rond het houten skelet wordt een gevelsteen gemets

Foto: Arkana

Op 10 oktober tonen wij u deze werf in opbouw.

Foto: Arkana

Wij hopen u te ontmoeten, het Arkana-team

Foto: Arkana

Op zondag 10 oktober stelt Arkana een halfopen houtskeletwoning open voor het publiek. 

ADRES: Dorpsveld 15, 1910 Kampenhout (zijstraat van Fazantendal)

1. Dampopen buitenmuren
In de woning bevat de lucht meer vocht dan buiten. In het bijzonder tijdens de winter. Om tot een gezond binnenklimaat te komen, gaan we deze waterdamp zo snel mogelijk afvoeren, enerzijds door een gecontroleerde balansventilatie, anderzijds door een dampopen wandopbouw. De opbouw van de buitenwand is winddicht en luchtdicht, maar er zal toch waterdamp door kunnen migreren. Dampopen bouwen geeft zoveel meer wooncomfort en woonkwaliteit, omdat het leefklimaat in het gebouw optimaal is. In plaats van de volledig geïsoleerde, dichte constructie (plastieken regenjas), is een dampopen gebouw natuurlijk ademend (Gore-Tex) met een natuurlijke vocht- en temperatuurhuishouding.

2. Doorgedreven isoleren
Goed isoleren en het vermijden van koudebruggen vormen grote uitdagingen bij het bouwen van een lage-energie-woning. Houtskeletbouw biedt alle mogelijkheden voor een doorgedreven isolatie van de buitenschil (dak en muren). Zo bevatten onze buitenwanden minstens 20 centimeter isolatiemateriaal, het dak zelfs 25 centimeter. Arkana kiest daarbij voor het isolatiemateriaal Ecose van Knauff. Deze glaswolisolatie bevat biologisch bindingsmiddel dat uitdamping vermijdt.

3. Gecontroleerd ventileren
V
entilatiesysteem van type D (gecontroleerde balansventilatie met warmtewisselaar). De lucht die wordt afgezogen in uw woning passeert langs een warmtewisselaar en brengt zo z’n warmte over op de koudere lucht die van buiten wordt aangezogen. De woning wordt geventileerd zonder veel energieverlies.

4. Aangepast schrijnwerk
Arkana werkt uw woning af met geschikt schrijnwerk met aangepaste profielen en glas.

5. De juiste verwarmingstechnieken
In deze woning wordt een Vaillant aardgasketel geplaatst, en opteert de eigenares voor radiatoren.

6. Compactheid
De compactheid van een woning resulteert steeds in een budgetvriendelijke eindbalans. Er is echter nog een ander groot voordeel. Dankzij de woning zo compact mogelijk te ontwerpen, kunnen warmteverliezen beperkt worden.

Dankzij deze aandachtspunten, komen we volgens de voorlopige berekeningen tot volgend resultaat: E-peil: 59, K-peil: 25.

Meer informatie over dit bericht?

Uitnodiging open werfdagen oktober 2010

Wat schreef de Livios-redactie over sleutel-op-de-deur?