Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Arkana en is dus niet geschreven door Livios.

Bezoek deze lage-energiewoning voorzien van een warmtepomp

Realisatie Arkana, Begijnendijk

Foto: Arkana

Realisatie Arkana, blowerdoormeting

Foto: Arkana

Zondag 23 oktober (10-18u) : 3130 BEGIJNENDIJK, 't Goed 32:
Bezoek deze lage-energiewoning in houtskeletbouw.  Ook dit is een unieke realisatie, volledig ontworpen en opgebouwd volgens de leefwijze van de bouwheer.

Als energiebron opteert de familie voor een warmtepomp met boring en boiler. Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en omzet in bruikbare warmte voor het leveren van verwarming en warmtapwater.

De werking van warmtepompen is feitelijk gebaseerd op die van een koelkast. Zoals een koelkast een koudemiddel als ‘transportmiddel’ gebruikt om warmte aan de koelruimte te onttrekken, zo onttrekt een warmtepomp laagwaardige warmte aan de aardbodem, (oppervlakte)water, (ventilatie)lucht of afvalwarmte.  Een warmtepomp is zodanig ontworpen dat deze een maximale warmte kan leveren met een minimale opname van energie uit fossiele brandstoffen.

Ook aan luchtdichting besteden we veel aandacht.  Een eerste blowerdoormeting werd reeds uitgevoerd teneinde eventuele luchtlekken te signaleren.  Deze eerste meting geeft ons een n50 waarde van 1,55 1/h.  Wanneer de woning afgewerkt is, zal er een tweede, definitieve meting gebeuren.

Wij hopen u te mogen verwelkomen tijdens de Nationale Nieuwbouwdag op 23 oktober te Begijnendijk, 't Goed 32.

Luc Brosens & Paul Janssens

Wat schreef de Livios-redactie over energiebronnen?