Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Arkana en is dus niet geschreven door Livios.

Welke bouwtechniek en bouwstijl is voor u het meest geschikt?

Houten skelet Arkana

Foto: Arkana

Realisatie Arkana in Schriek

Foto: Arkana

Realisatie Arkana in Schriek

Foto: Arkana

Sleutel op de deur door Arkana

Foto: Arkana

Begeleiding bij keuze materialen door Arkana

Foto: Arkana

Gezien het aanbod aan verschillende bouwtechnieken, kan u zich best goed informeren alvorens een finale keuze te maken. Iedere bouwtechniek kent immers voor- en tegenstanders, en iedere bouwpartner verdedigt natuurlijk de bouwtechniek waarin hij is gespecialiseerd. Het is belangrijk om na te gaan welke voor- en nadelen voor u al dan niet belangrijk zijn.

Waarom kiezen voor houtskeletbouw?
Arkana gelooft rotsvast in de meerwaarde van houtskeletbouw. Hout is van nature het ideale bouwmateriaal om energiezuinig te bouwen. Door de prima prestaties op energiezuinigheid bouwt Arkana nu al de ecologische woningen van de toekomst.
Een woning opgebouwd met een houten skelet, is mogelijk in allerlei stijlen: modern, klassiek, landelijk, …
Arkana biedt verschillende types wandopbouw voor het houten skelet, zodat u de beste keuze kan maken zowel op vlak van architectuur, de energievraag van de woning, alsook het financiële plaatje.

Hoeveel kost een houtskelet woning?
Houtskeletbouw is niet goedkoper dan een traditionele woning, maar de prijs van een houtskelet woning omvat meer wooncomfort voor hetzelfde budget / prijs. Doordat een houten structuur lichter is dan een traditionele structuur is het resultaat een meer gevarieerde architectuur, en dit voor hetzelfde budget!

Enkele voordelen van houtskelet:
Energiezuinig: De houten binnenstructuur biedt veel meer ruimte en mogelijkheden om maximaal te isoleren. Bovendien komen thermische onderbrekingen – de zogeheten koudebruggen of koudeknopen – veel minder voor dan bij traditionele woningen. Op zichzelf heeft hout – in tegenstelling tot baksteen – dankzij zijn cellenstructuur al sterk isolerende eigenschappen.
• Luchtdicht voor een ideaal wooncomfort: Door luchtdicht te bouwen voorkomt u luchtlekken, die zorgen voor ongecontroleerde energieverliezen, zodat het ventilatiesysteem optimaal kan werken.
• Droge bouwmethode: Het hart van het huis – het houten binnenskelet – bereiden we voor in een droog en verwarmd atelier. De montage op de werf duurt slechts een tweetal weken zodat de ruwbouw amper wordt blootgesteld aan weer en wind. Reeds bij de oplevering is een Arkana woning optimaal geconditioneerd.
• Eindeloze architecturale mogelijkheden: De lichtheid van de constructie levert u een besparing op voor een minder zware fundering. Ook voor minder draagkrachtige gronden kan houtskeletbouw een oplossing zijn. Houtskeletbouw hangt niet samen met een specifieke bouwstijl. Modern of klassiek, alles kan.
• Snelle bouwtijd, meteen instapklaar: Een houtskeletwoning is de helft sneller realiseerbaar dan een traditionele woning. Bovendien heeft uw nieuwbouwwoning amper bouwvocht opgeslorpt. De binnenmuren zijn meteen klaar om te schilderen of verder af te werken volgens uw persoonlijke wensen.
• Prima isolatie tegen geluid van buitenaf: Hout(skeletbouw) haalt veel hogere waardes voor geluidsisolatie dan bakstenen. Storende geluiden – bijvoorbeeld verkeer op een drukke baan – blijven waar ze horen: buiten. Verhogen van de luchtdichtheid zorgt automatisch voor een verhoogde geluidsisolatie.

Veelgestelde vragen over houtskeletbouw
Blootstelling aan vocht tijdens opbouw?
De voorbereidende werken worden uitgevoerd in de werkplaats onder ideale omstandigheden. De opbouw van de geprefabriceerde elementen tot een winddichte structuur neemt slects 1 tot 2 weken in beslag. Hierdoor is de periode dat de structuur is blootgesteld aan de weersinvloeden beperkt.


Wat is de levensduur van een houtskeletbouwwoning?
Eeuwenoude aanlegsteigers en historische gebouwen getuigen van de duurzaamheid van houtskeletbouw gebouwen


Brandverzekering?
Er moet geen hogere verzekeringskost betaald worden omdat de structuur van houtskeletbouw moeilijk ontvlambaar is en een brandvertragende werking heeft. Dit komt doordat de constructie bekleed wordt met brandvertragende materialen zoals bv. gipskartonplaten, brandstoppen, isolatie,… De woningen beantwoorden ook volledig aan de STS 23, uitgegeven door het Nationaal Instituut voor Huisvesting. Deze eengemaakte technische specificatie handelt over het bouwen van “houtbouw” in het algemeen.

Waarom kiezen voor Arkana?
Vanwege de strengere bouwnormen is de nodige ervaring vereist om alle facetten van het bouwproces op elkaar af te stemmen en om uw energiezuinige houtskeletwoning te realiseren. Het is dan ook handig om uw bouwproject door eenzelfde bouwpartner te laten coördineren, van bij het ontwerp tot na de oplevering van uw instapklare woning. Arkana ziet het begrip ‘sleutel-op-de-deur’ eerder als ‘project-op-maat’ met volledige begeleiding doorheen het ganse bouwtraject. Indien gewenst, dan start deze begeleiding al bij de keuze van uw bouwgrond.
We raden onze klanten steeds aan om een werf in opbouw te bezoeken, of enkele realisaties te checken en te polsen naar hun ervaringen/getuigenissen, hoe hebben ze het bouwproces ervaren, …

We overhandigen u graag een uitgebreide referentielijst zodat u enkele houtskeletwoningen of werven in opbouw in uw regio of de gewenste bouwstijl kan bezoeken.
Wilt u meer informatie of blijft u graag op de hoogte van Open Werfdagen, neem dan zeker contact. We hopen u spoedig te ontmoeten.


Het Arkana-team.

Wat schreef de Livios-redactie over bouwtechnieken?