Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Facq en is dus niet geschreven door Livios.

5 tips voor een goede ventilatie van de badkamer

Een natuurlijke badkamerventilatie is de meeste efficiënte oplossing in de strijd tegen vochtigheid in de badkamer.

Foto: Facq

Als er één kamer in het hele huis is waar waterdamp en vocht botvieren, dan is het de badkamer wel! Bij een slechte badkamerverluchting  of een niet correct functionerende badkamerventilator  kan het vocht zich al snel ophopen en voor problemen zorgen… Je badkamer verluchten kan door simpelweg je badkamerraam regelmatig gedurende een paar uur open te zetten, maar in hartje winter is dat niet zo vanzelfsprekend! Ook vanuit ecologisch standpunt gaat die kostbare warmte in de badkamer beter niet verloren omwille van een inefficiënte badkamer verluchting.

Hoe kan je dan zorgen voor een goed functionerende badkamerventilatie zonder al te veel grote kosten of breekwerken? Hierbij enkele tips van badkamer- en verwarmingsspecialist FACQ  :

  1. Onderhoud je woning

Met een goed onderhoud van je woning kom je al een heel eind om de kans op vochtophoping drastisch te verminderen. Zijn er geen ramen aanwezig in je badkamer? Probeer dan dagelijks een verse luchtinstroom te creëren door de ramen in de aangrenzende kamers open te zetten. Schenk extra aandacht aan de gebruikelijke spleten en hoekjes (in bijvoorbeeld voegen van tegels of met siliconen opgevulde scheidingen) bij je schoonmaakroutine. Dit zijn de plaatsen waar het vocht zich vliegensvlug weet op te hopen en kan zorgen voor een onhygiënische vochtaanslag…

  1. Installeer een natuurlijke badkamer ventilatie

Een natuurlijke badkamerventilatie is de meeste efficiënte oplossing in de strijd tegen vochtigheid in de badkamer. Een natuurlijke badkamerventilatie doet beroep op de natuurlijke thermiek, met behulp van verluchtingsroosters waarlangs verse lucht kan aangevoerd worden en vochtigheid en condensatie kunnen worden afgevoerd.

  1. Een badkamerventilator installeren

Een badkamerventilator is een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem  dat de luchtinstroom en –uitstroom in de badkamer controleert en reguleert. Zo kan je eventuele vochtproblemen in de badkamer makkelijk in de kiem smoren. Dankzij een mechanische badkamerventilator die je makkelijk kan bedienen met een simpele schakelaar (meestal gekoppeld met de lichtschakelaar), wordt je badkamer nog efficiënter geventileerd dan bij een natuurlijke badkamerventilatie!

  1. Kies in de badkamer voor acrylverf

Geen tegels, of een mix van tegels en verf in de badkamer? Indien je verf gebruikt, kies dan voor acrylverf. Vandaag de dag is acrylverf nog steeds het beste bestand tegen vocht en condensatie. De verf bij uitstek voor de badkamer dus! Uniek aan acrylverf is dat deze schimmelwerende bestanddelen bevat, om zo vochtplekken te voorkomen en een optimale bescherming tegen vocht te garanderen. Acrylverf is daarnaast ook zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk te reinigen. Acrylverf kan je in de meeste doe-het-zelf winkels te vinden.

  1. Gebruik waterafstotende materialen

In een vochtige badkamer zijn waterafstotende materialen noodzakelijk! Zo kan je bijvoorbeeld voortegels en panelen in gips kiezen, deze zijn waterdicht en zeer makkelijk te installeren. Polystyreenplaten gaan nog een stapje verder. Polystyreen is een materiaal dat ongevoelig is voor water en bovendien zeer goed isoleert. De gedroomde combinatie voor de badkamer dus!

 

De blog van FACQ steekt in een nieuw jasje! Klik hier en ontdek een pak nuttige tips voor de keuken, de badkamer en de verwarming.

Meer inspiratie vindt u in de FACQ-showrooms . Onze raadgevers staan ter beschikking om u advies te geven en op al uw vragen te antwoorden.

Wat schreef de Livios-redactie over ventilatie?