Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Renson - Ventilatie en is dus niet geschreven door Livios.

Hernieuwbare energie? Een betaalbare investering, graag!

Endura: ventilatie-unit, warmtepomp en boilervat in 1 toestel

Foto: Renson - Ventilatie

Wil je duurzaam en energiezuinig bouwen, dan zijn er tal van mogelijkheden op het vlak van hernieuwbare energie, maar natuurlijk heb je graag zicht op een realistische terugverdientijd. Gelukkig gaan ventileren en warmterecuperatie tegenwoordig perfect hand in hand.

Het klinkt even logisch als eenvoudig: het ventilatiesysteem in huis voert vervuilde binnenlucht af. Waarom dan niet de warmte uit die lucht die anders verloren gaat recupereren voor lage temperatuurverwarming en de productie van sanitair warm water?

Ventileer en verwarm waar je leeft
En dan komt het E+ ventilatiesysteem van Renson in het vizier: een ventilatiesysteem dat op basis van continue metingen van het CO2- vocht- en geurtjesgehalte in de binnenlucht automatisch het ventilatieniveau afstemt op je behoeften en leefpatroon. Verse lucht komt in de droge ruimtes rechtstreeks binnen via raamverluchtingen, terwijl de Endura zorgt voor de afvoer van vervuilde binnenlucht in de natte ruimtes (badkamer, toilet, keuken, wasplaats, …) en mogelijk ook slaapkamers, op maat van elk van die ruimtes in huis.

Dat zorgt ervoor dat de ventilatie-unit heel energiezuinig kan werken: enkel daar waar het nodig blijkt op basis van de metingen via de sensoren, gaat die meer ventileren. En anders draait die op een minimum-niveau.

Maar er is meer: diezelfde Endura bevat naast een ventilatie-unit ook een lucht/water warmtepomp en een boilervat van 300 liter. De warmte uit de afgevoerde ventilatielucht recupereert die dan ook voor je lage temperatuurverwarming en sanitair warm water. Dankzij die warmterecuperatie kan je een goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woning zo perfect autonoom en individueel per kamer tot de gewenste temperatuur verwarmen én kan een heel gezin van voldoende warm tapwater genieten.

Hybride opstelling
Toch wordt de Endura steeds in hybride opgesteld met een externe laagvermogen verwarmingsketel. Is de vraag voor warmte op een bepaald moment toch hoger dan het beschikbare vermogen van de Endura, of ligt het actuele rendement van de unit te laag, dan wordt die verwarmingsketel aangesproken. Zo is er altijd gegarandeerd voldoende warmtecapaciteit voorhanden en dat tegen de meest voordelige prijs. Het systeem kiest namelijk autonoom welke warmtebron het aanspreekt (warmtepomp of condensatieketel), gebaseerd op het meest voordelige tarief van dat moment.

Meer informatie over dit bericht?

Productbrochure

Wat schreef de Livios-redactie over duurzaam. wat, waarom en hoe??