Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Renson - Ventilatie en is dus niet geschreven door Livios.

Geen renovatie zonder ventilatie

Wie renoveert wil zijn woning vooral energiezuiniger maken: isolatie, hoogrendementsglas, condensatieketels,.... Maar dit mag niet ten koste gaan van het binnenklimaat. In tegenstelling tot nieuwbouw en vergunde renovatie, waar de EPB-regelgeving ventilatie verplicht, is er voor deze niet-vergunde renovatiewerken geen reglementering of advies. Maar dit neemt niet weg dat een gecontroleerde ventilatie onmisbaar is bij een renovatie.

Wat houdt een goede ventilatie juist in?
Wie correct wil ventileren, moet niet alleen voldoende verse lucht aanvoeren. Die verse lucht moet zich ook doorheen de woning kunnen verspreiden. En de vervuilde lucht moet uiteindelijk afgevoerd kunnen worden. Een goede ventilatie vermijdt ook vochtophoping of schimmels. RENSON® biedt oplossingen voor toevoer, doorvoer en afvoer aan.

Toevoer
De verbouwer kan op verschillende manieren verse lucht in een woning of appartement aanvoeren. Bij het vervangen van de ramen, kan de raamfabrikant de nieuwe ramen laten voorzien van ventilatieroosters, zoals de Invisivent®EVO, die discreet op het raamprofiel gemonteerd wordt. Wie zijn ramen niet vervangt, moet op zoek naar andere oplossingen. Zo is er de Transivent® voor inbouw in rolluikkasten en zijn er ook verschillende types roosters (muur-, opbouw-, schoepen- of verluchtingsroosters) in aluminium, pvc of inox.

Doorvoer
Het is belangrijk dat de verse lucht door de woning wordt verspreidt. Dit kan aan de hand van spleten en kieren boven of onder de deur, maar RENSON® biedt efficiëntere oplossingen, m.n. de deurroosters Silendo® en Invisido®.

Afvoer
Om de vervuilde lucht af te voeren, bestaan opnieuw verschillende oplossingen. Dampkap- en overdrukroosters of afzuigventielen, zijn goedkope en eenvoudig te plaatsen afvoeropeningen. Efficiënter zijn echter de individuele mechanische ventilatoren, zoals de types van 7000 serie en de types 9000 Greenwave. Deze creëren een onderdruk in de ruimte waardoor ze de vervuilde lucht naar buiten drukken. Ze kunnen bediend worden via de lichtschakelaar, maar zijn ook beschikbaar met timerfunctie, koordbediening, vochtigheidsmeting en bewegingssensor. Tot slot zijn er mechanische ventilatiesystemen type C+, zoals de Healthbox® II en de Xtravent®, die voeren de vervuilde lucht af wanneer nodig en zorgen zo voor een gezond binnenklimaat. 

Wat schreef de Livios-redactie over bouwtechnieken?