Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Renson - Ventilatie en is dus niet geschreven door Livios.

Denk bij isoleren ook aan ventileren

Waarom ventileren

Foto: Renson - Ventilatie

Ventilatiesystemen Renson

Foto: Renson - Ventilatie

Bij een doorgedreven isolatie van de woning wordt het belang van ventileren almaar groter. Een huis leeft. Door te ademen en te transpireren vervuilen bewoners de binnenlucht. Maar ook hun activiteiten (koken, douchen, verwarmen, roken …) en het huis zelf (vluchtige organische stoffen zoals formaldehyde en terpenen) dragen bij aan een slechtere luchtkwaliteit.

Het luchtdicht maken van een woning zorgt ervoor dat toevoer en afvoer van lucht praktisch onmogelijk wordt. Wie overvloedig isoleert of onvoldoende ventileert, krijgt af te rekenen met een muffe, vervuilde lucht en creëert een voedingsbodem voor vervelende huisstofmijten, schimmels, virussen en bacteriën. Ook vochtophoping, CO2 en hoge concentraties aan schadelijke gassen (zoals radon) behoren tot de risico’s.

Op termijn kan een slecht binnenhuisklimaat de gezondheid van de bewoners schaden. Ademhalingsproblemen, een droge keel, oogirritatie, hoofdpijn, allergieën, concentratieverlies, energietekort of slaperigheid zijn slechts enkele van de mogelijke gevolgen. Daarom is het uitermate belangrijk om grondig en op regelmatige basis voldoende te ventileren.

Goed voor bewoner en woning

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat af en toe de ramen openen volstaat om voor de nodige verluchting te zorgen. Het effect dat hiermee wordt bereikt, is echter tijdelijk en lokaal.  Bovendien gebeurt ventileren via open ramen niet op een gecontroleerde manier, waardoor er kostbare energie verloren gaat. Daarnaast gaan open ramen gepaard met geluidshinder en zijn ze een uitnodiging voor inbrekers en vervelende insecten.

Continu en gecontroleerd ventileren is uw enige garantie op een efficiënt en gezond binnenklimaat.

Bekijk onze geanimeerde video over ventilatie

Natuurlijk ventileren: een gezonde en energiezuinige keuze

De voordelen van een ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer zijn talrijk. Het is eerst en vooral een gezonde keuze, want de toevoer van verse lucht gebeurt rechtstreeks. Hierin schuilt ook meteen de energiezuinigheid, gezien de natuurlijke toevoer van verse lucht geen energie vereist. Dankzij zijn eenvoud in design is het systeem ook bijzonder onderhoudsvriendelijk.

Gecontroleerd ventileren

Een gecontroleerde ventilatie van de woning zorgt voor een continue toevoer van verse lucht in de ‘droge’ leefruimtes zoals bureau, woonkamer en slaapkamers. Van daaruit wordt de verse lucht doorheen het huis gevoerd en de vervuilde en vochtige lucht wordt vervolgens mechanisch afgevoerd in de ‘natte’ leefruimtes zoals badkamer, keuken en wasplaats.

RENSON® biedt verschillende vraaggestuurde ventilatie systemen aan onder de noemer Systeem C+®EVO en systeem E+®

Systeem C+®EVO: Natuurlijke toevoer, vraaggestuurde mechanische afvoer - ontdek meer
Systeem E+®: Natuurlijke toevoer, vraaggestuurde mechanische afvoer met warmteterugwinning voor sanitair warm water en verwarming - ontdek meer

Wat schreef de Livios-redactie over duurzaam. wat, waarom en hoe??