Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Renson - Ventilatie en is dus niet geschreven door Livios.

Energiezuinig bouwen en optimaal ventileren kan je leren: op www.IedereenBen.be.

www.IedereenBen.be

Foto: Renson - Ventilatie

Coach Ben

Foto: Renson - Ventilatie

Ga de BEN-challenge aan.

Foto: Renson - Ventilatie

Ventileren, een must in een BEN-woning.

Foto: Renson - Ventilatie

Ventileren is sinds de EPB-regelgeving niet alleen wettelijk verplicht in nieuwbouwwoningen, het is ook een must voor je gezondheid. En zeker als je Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwt (want dat doet je nu best al als je een nieuwbouwwoning zet!) doe je er goed aan veel aandacht aan het optimale ventilatiesysteem te besteden. Door de doorgedreven isolatie en de goede luchtdichtheid in BEN-woningen heb je immers bijna geen warmteverliezen. Maar dat wil ook zeggen dat er zonder ventilatie geen luchtcirculatie mogelijk. Het belang van een goed ventilatiesysteem dat je woning voorziet van verse lucht en de vervuilde lucht afvoert is dan ook niet te onderschatten. Lees er alles over op www.IedereenBen.be.

Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwen

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar waarom zou je tot dan wachten om BEN te bouwen als dat nu al probleemloos kan? Zo win je immers meteen al de strijd tegen de energiefactuur en is je woning later veel meer waard. Bovendien kan je een beroep doen op heel wat financiële stimuli.

www.IedereenBen.be

Op de website www.IedereenBen.be loodst coach Ben je doorheen de verschillende stappen om je woning BEN te maken. Van ‘dak en vloer’, over ‘buitenmuren’, ‘glas, ramen en deuren’ en ‘verwarming en hernieuwbare energie’ tot ‘ventilatie’. Bij elk van die stappen wordt op een overzichtelijke manier informatie gegeven over de wettelijke vereisten, mogelijke oplossingen, verdelers…

Via de website kan je je ook inschrijven op een wekelijkse Iedereen Ben-nieuwsbrief waarin coach Ben iedereen met bouwplannen 15 weken lang door de vaak verwarrende jungle van overwegingen en beslissingen loodst.

Gecontroleerd ventileren

De EPB-norm bepaalt dat per m² vloeroppervlakte 3,6 m³ lucht per uur moet worden toe- en afgevoerd. Daarnaast legt die norm enkele minima op voor specifieke ruimtes. Die vind je hier.

Kies voor je BEN-woning dus voor een gecontroleerde ventilatie van de woning die voor een continue toevoer van verse lucht en een automatische afvoer van de vervuilde en vochtige lucht zorgt.

Meer info: klik hier 

Welk type ventilatiesysteem?

Het type ventilatiesysteem bepaalt de manier waarop luchttoevoer en de luchtafvoer in de woning wordt voorzien. Hiervoor kan je kiezen uit verschillende ventilatiesystemen:

• systeem A (natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer)
• systeem B (mechanische toevoer en natuurlijke afvoer)
• systeem C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer)
• systeem D (mechanische toevoer en mechanische afvoer)

Maar wellicht heb je ook al eens horen praten van het vraaggestuurde ventilatiesysteem C+ en misschien ook wel al van het systeem E+, waarbij je vraaggestuurde ventilatie combineert met een lucht/water warmtepomp. Beide energiezuinige systemen die op een intelligente manier voor een gezonde luchtkwaliteit zorgen in je BEN-woning.

Meer info: klik hier

Wat schreef de Livios-redactie over ventilatie?