Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Radson en is dus niet geschreven door Livios.

Van ketel naar warmtepomp: vier aandachtspunten

Foto: Radson
Foto: Radson

Denk je aan een warmtepomp om je bestaande woning te verwarmen? Prima idee! Houd wel rekening met deze vier aandachtspunten.

 Aandachtspunt 1: eerst isoleren

Een warmtepomp rendeert pas optimaal als ze werkt op lage temperaturen van 35 tot 45 graden. Dat lukt alleen in een goed geïsoleerde en luchtdicht afgewerkte woning. Kortom: eerst isoleren en pas daarna investeren in een warmtepomp.

Aandachtpunt 2 : Radson-radiatoren , vloerverwarming & convectoren

Heb je al vloerverwarming? Dan is verwarmen op lage temperaturen geen probleem. Zelfs bestaande radiatoren hoef je niet altijd te vervangen. Vroeger werden radiatoren dikwijls over- gedimensioneerd, zodat ze ook op lage temperaturen voldoende warmte afgeven … als u goed isoleert tenminste.

Zijn uw radiatoren te beperkt qua warmteafgifte? Of droomt u van een nieuw design? Dan biedt Radson de oplossing. Zelfs bij een verwarmingsregime van 45/35/20° verwarmen deze radiatoren elke ruimte efficiënt, energiezuinig en behaaglijk.

Radson biedt ook convectoren aan. Zo combineert u snelle en gelijkmatige convectiewarmte voortaan met hernieuwbare energie. Zoekt u ook een oplossing om te koelen? Ontdek dan de Radson Vido ventiloconvector. De Vido combineert verwarmen én koelen in één en dezelfde oplossing om in een mum van tijd de gewenste binnentemperatuur te creëren. Zelfs op lage temperaturen!


Aandachtspunt 3: geschikte warmtepomp kiezen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Geothermische systemen bieden het hoogste rendement. Daarbij haalt de warmtepomp warmte uit de grond via een horizontaal captatienet of putboringen.

Met boringen maak je een zekere investering. Keerzijde van de medaille is de prijs. Reken op ca. 3500 euro voor één boring van 100 m diep. Een gemiddelde installatie kost voor 10.000 euro aan putboringen. Bovendien moet uw tuin vlot toegankelijk zijn en u heeft een milieuvergunning nodig.

Een lucht-waterwarmtepomp is laagdrempeliger. Reken op 5.000 à 6.000 euro, evenveel als een geïnstalleerde condensatieketel. Nadeel: een lucht-watersysteem is minder energie-efficiënt.

Bergt u uw plannen dan maar beter op? Zeker niet! Drie tips voor een slimme investering.

  1. Kies een warmtepomp met een zo hoog mogelijke performantie: kijk hiervoor naar de COP (coëfficiënt of performance) of de SPF (seasonal performance factor).
  2. Stem het vermogen zo goed mogelijk af op de warmtevraag van uw woning: zo rendeert de warmtepomp optimaal en doe je geen overdreven kosten.
  3. Overweeg om de warmtepomp te laten werken op zonne-energie: een warmtepomp van 4 à 5 kW kan voor meer dan de helft werken op de elektriciteit van fotovoltaïsche-panelen (PV).

Aandachtspunt 4: oude ketel behouden?

Het is goed dat je overschakelt op hernieuwbare energie. Maar denk twee keer na vooraleer je je bestaande cv-ketel helemaal afschrijft. In veel renovatieprojecten is een back-up nog altijd nodig op heel koude dagen. De oude ketel is hiervoor ideaal. Bespreek dit met je installateur.

Ontdek alles over de oplossingen van Radson op: www.radson.com/be

Wat schreef de Livios-redactie over verwarmingstechniek?