Dit partnerbericht werd gepubliceerd door ISOVER en is dus niet geschreven door Livios.

Je huis zelf isoleren of laten doen?

Foto: ISOVER
Foto: ISOVER
Foto: ISOVER

Zo moeilijk kan isolatie plaatsen toch niet zijn? Wij zoeken voor je uit of zelf isoleren een goed idee is, of je beter een echte vakman inschakelt. 

Bouwen of renoveren kost een flinke duit, dus moet je creatief zijn om hier en daar wat geld te besparen zodat je achteraf niet op brood en water hoeft te leven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde werkzaamheden zelf uit te voeren. Zo moeilijk kan isolatie plaatsen toch niet zijn? Wij zoeken voor je uit of zelf isoleren een goed idee is, of je beter een echte vakman inschakelt.  

DIY: het dak kun je zélf isoleren

Als er een isolatietoepassing is die je zelf kunt plaatsen, dan is het de isolatie van een hellend dak. Besteed daarbij wel voldoende aandacht aan de luchtdichtheid, want je wilt warmteverliezen koste wat het kost vermijden. Let op voor spleten en kieren en werk de dakisolatie altijd zorgvuldig af met een dampscherm, dat je telkens tien centimeter laat overlappen. Wil je bij een renovatie een tweede isolatielaag plaatsen, dan kun je met het Perfect dak-systeem gerust zelf aan de slag – op voorwaarde dat je een beetje handig bent aangelegd. Deze video helpt je op weg!
Tip: met de dakisolatiecalculator van ISOVER bereken je makkelijk hoeveel isolatiemateriaal en luchtdichtheidsaccessoires je precies moet kopen.

Na-isolatie en muurisolatie laat je beter door een vakman uitvoeren

Andere isolatietoepassingen vragen vaak meer ervaring en voer je beter niet zelf uit. De na-isolatie van een spouwmuur vergt bijvoorbeeld veel expertise. De spouw moet eerst door een specialist worden gecontroleerd en dan ingeblazen worden met glaswolvlokken . Maar ook andere na-isolatie-oplossingen, zoals een voorzetwand of vals plafond, vereisen vakmanschap.

Let op: denk aan de premievoorwaarden!

Ten slotte moet je weten dat de plaatsing door een erkende vakman vaak een voorwaarde is om een isolatiepremie te krijgen. Als je de werken zelf uitvoert, maak je meestal geen aanspraak op financiële steun.

Wat schreef de Livios-redactie over isolatie?