Dit partnerbericht werd gepubliceerd door ISOVER en is dus niet geschreven door Livios.

Ontdek de ingrediënten van een perfect geïsoleerd dak

Foto: ISOVER

Dat isolatie belangrijk is voor je comfort weet ondertussen iedereen. Maar wist je ook dat het bepalend is voor de akoestiek in huis? Zeker nu we steeds dichter bij elkaar wonen op kleinere bouwgronden en in appartementen. Logisch dat ISOVER hier werk van maakt met het perfect dak-systeem.

Glaswol, de ideale geluidsdemper

Lawaaihinder went nooit. Tref daarom van in het begin van je (ver)bouwproject de nodige akoestische maatregelen. Bij nieuwbouw kies je zelf de materialen en bouwmethodes, maar ook bestaande woningen kan je akoestisch verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld de overdracht van luchtgeluiden, zoals stemmen, beperken volgens het massa-veer-massaprincipe. Geluidstrillingen worden achtereenvolgens opgevangen door een eerste massa, een verende laag van akoestische isolatie, en opnieuw een tweede massa. De isolatie vangt de trillingen op en doet zo dienst als schokdemper. In de praktijk blijken twee materialen uitstekende resultaten te halen: glaswol voor de geluidsabsorberende veer, en gipsplaten  en de dakbedekking voor de massa.

All-in-one isolatieoplossing

Geluid vindt zijn weg doorheen elke opening in je woning. Ook een luchtdicht en goed geïsoleerd dak is dus essentieel om geluidslekken te voorkomen. ISOVER liet een extern laboratorium akoestische testen uitvoeren op drie verschillende isolatieoplossingen, met vergelijkbare thermische prestaties, voor een keper-gordingendak.

  • Oplossing 1: 6 centimeter Isoconfort, tussen de kepers + 12 centimeter Isoconfort als tweede laag met Suspente Plagyp® I
  • Oplossing 2: 6 centimeter Isoconfort tussen de kepers + 12 centimeter Isoconfort als tweede laag tussen een houten structuur.
  • Oplossing 3: 12 centimeter harde platen.

En wat blijkt? Het beste resultaat bereik je met de eerste oplossing. Met dit perfect all-in-one isolatiesysteem isoleer je je dak dus zowel thermisch als akoestisch.

Maximale akoestische prestaties

Dankzij de unieke Suspente Plagyp® ophangstangen heb je minder ophangpunten en dus ook minder onderbrekingen in je isolatielaag. Zo win je tegenover dezelfde opbouw met een ophoging in hout nog eens 4 decibel. Hoe dikker de glaswolisolatie, hoe beter de resultaten. Met 18 centimeter glaswolisolatie bereik je dezelfde thermische prestaties als met 12 centimeter harde platen. Alleen levert glaswol je meer dan een halvering van het geluid op!

Meer weten?

Met het perfect dak-systeem van ISOVER lig je nooit meer wakker. Check alle troeven op www.isover.be/perfectdak

Wat schreef de Livios-redactie over isolatie?