Dit partnerbericht werd gepubliceerd door ISOVER en is dus niet geschreven door Livios.

Welk isolatiemateriaal kies je het best voor spouwmuurisolatie? Dit overzicht helpt je op weg!

Foto: ISOVER
Foto: ISOVER
Foto: ISOVER
Foto: ISOVER

Als het gaat over energiebesparende maatregelen, wordt het belang van goed geïsoleerde spouwmuren maar al te vaak benadrukt. En terecht, want door je spouw te isoleren, verlies je twee tot drie keer minder warmte. Maar wat is nu de definitie van een spouwmuur? En welk isolatiemateriaal kies je voor de isolatie ervan? Een overzicht!

Hoe herken je een spouwmuur?

Een spouwmuur is een constructie die uit twee evenwijdige muren bestaat, met een open ruimte tussen die muren (de spouw). Die ruimte is bedoeld om eventueel vochtdoorslag te vermijden en kan opgevuld worden met isolatie voor meer thermisch comfort.

Maar hoe weet je nu of jóúw huis een spouwmuur heeft? Kijk eerst naar de bouwplannen: zie je een ruimte tussen de binnen- en buitenmuren? Dat wijst waarschijnlijk op een spouw. Maar ook het bouwjaar van je woning kan het een en ander verraden. Vóór 1920 werden er namelijk nog geen spouwmuren gebouwd.

Woningen gebouwd tussen 1920 en 1980 beschikken waarschijnlijk over een spouwmuur, en alles wat daarna gebouwd werd, is waarschijnlijk al van spouwmuurisolatie voorzien. Ten slotte kun je ook op de dikte van de muren afgaan. Bij een dikte van 25 centimeter of meer is er zeker een spouw aanwezig. Bij minder dan 25 centimeter is er ofwel geen spouw, ofwel een erg smalle.

De voordelen van glaswolisolatie in je spouwmuur

Nu je weet wat een spouwmuur is én of je er een hebt, is het tijd om een isolatiemateriaal te kiezen. Met glaswolisolatie zit je altijd goed – of het nu gaat om een nieuwbouw of een renovatie. We zetten de voordelen op een rijtje:
 

  • De flexibele glaswolplaten sluiten onderling mooi aan én met de draagmuur, zelfs bij onregelmatigheden van de binnenspouwblad. Ze zijn geschikt voor iedere spouwmuur zonder dat je de fundering hoeft uit te breiden.
  • Met glaswol isoleer je kostenefficiënt: de platen kunnen erg snel geplaatst worden en er is tot 5% minder snijverlies ten opzicht van harde platen.
  • Glaswolisolatie is duurzaam op elk vlak. Het materiaal bestaat voornamelijk uit gerecycleerd glas en het presteert na 55 jaar nog even goed, zo blijkt uit een studie van Eurima.
  • Met 12 cm ISOVER Multimax 30 voldoe je vlotjes aan de EPB eis van Umax 0.24 W/m²K.
  • ISOVER Multimax 30 valt onder de allerbeste brandklasse, namelijk A1.

Wat schreef de Livios-redactie over isolatie?