Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Knauf en is dus niet geschreven door Livios.

Hoe plaats je zelf een verlaagd plafond?

Foto: Knauf
Foto: Knauf
Foto: Knauf
Foto: Knauf
Foto: Knauf

Met dit stappenplan!

1. Teken op de omringende wanden de nieuwe plafondhoogte af minus de gipsplaatdikte. Gebruik hiervoor een waterpas en richtsnoer.

2. Kleef op de basis van het Knauf UD-profiel 28/27 de dichtingsband, en bevestig het randprofiel met de Knauf spijkerpluggen. De dichtingsband compenseert kleine oneffenheden in de wanden en vormt een akoestische scheidingsband.

3. Monteer de draad met oog (indien nodig, oog haaks ombuigen) met een onderlinge afstand van maximaal 90 cm. Zet de eerste en de laatste draad ca. 10 cm vanuit de wand aan het oude plafond vast. Gebruik hiervoor de Knauf spijkerpluggen voor betonplafonds of een schroef voor een houten vloer of draagstructuur.

4. Schuif de Knauf Kombi-snelophanger over de draad met oog. Door het samendrukken van de spanveer kan je de snelophanger op de juiste hoogte instellen.

5. Snij met behulp van een blikschaar of slijpschijf het Knauf CD-profiel 60 x 27 mm op de gewenste lengte.

6. Plaats het Knauf basisprofiel CD 60/27 op het omringende Knauf UD-profiel 28/27.

7. Stel de Knauf Kombi-snelophanger op de juiste hoogte in en klik het in het CD-profiel 60/27. Neem een maximale tussenafstand van 100 cm tussen de basisprofielen in acht.

8. Plooi de beide zijden van de Knauf kruisverbinder om. Plaats nu haaks op het basisprofiel het Knauf draagprofiel CD 60/27 in het randprofiel Knauf UD 28/27 en dit om de 40 cm.

9. Het eerste en laatste profiel komen op max. 10 cm van de muur. Klik deze vervolgens met de Knauf kruisverbinder vast aan het reeds gemonteerde basisprofiel Knauf CD 60/27. Om de profielen onderling te verbinden, gebruik je het Knauf verbindingsstuk.

10. Wil je ineens de akoestische isolatie verbeteren? Gebruik dan de glaswol Knauf Insulation Multifit 035 van 60 mm dik. Die rol je eenvoudig uit bovenop de metalen onderconstructie of klem je tussen de bovenliggende balken.

11. Begin vanuit een hoek met het monteren van de gipsplaten om spanningen in het midden van de plaat te vermijden. Plaats de platen bij voorkeur  ook haaks op de Knauf CD-profielen 60/27 en met verspringende naden. Gebruik hiervoor een schroefmachine voorzien van het schroefhulpstuk Knauf Plus HK 11 en Knauf snelbouwschroeven 25 mm. Een schroef om de 17 cm.

12. Kies naargelang de eindbestemming van het lokaal het juiste type gipsplaat. In de regel volstaat de Knauf gipsplaat standaard, maar in badkamers of keukens raden wij Knauf vochtwerende gipsplaten aan. Als alternatief kan je ook de Knauf Horizon Board gebruiken. Deze gipsplaat heeft vier afgeschuinde kanten, wat niet alleen het voegen vereenvoudigt, maar ook een garantie is voor een perfect eindresultaat zonder zichtbare kopse voegnaden.

13. Eens het volledige plafond gemonteerd is, kan je met het voegen aanvangen. Als voegmiddel stelt Knauf poederproducten voor zoals Knauf Uniflott of Jointfiller Plus in combinatie met een papieren voegband. Gebruiksklare pasta’s zoals Knauf Filler Pasta zijn een volwaardig alternatief waarbij tijdwinst en weinig materiaalverlies een belangrijk voordeel bieden.

Wat schreef de Livios-redactie over interieur?