Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Vandersanden en is dus niet geschreven door Livios.

Vandersanden Steenfabrieken gaat in Nederland op eigen kracht door

In 2005 heeft de steenbakkerij Vandersanden uit Bilzen een joint-venture aangegaan met de Nederlandse steenbakker HUWA. Gezamenlijk werden in Nederland drie moderne steenfabrieken geëxploiteerd. Beide partijen zijn nu overeengekomen om de samenwerking in Nederland te beëindigen per 31 december 2009.

Vandersanden neemt twee van de drie fabrieken volledig over: Steenfabriek Spijk BV, voornamelijk gericht op de productie van gebakken kleiklinkers voor bestrating, goed voor ca 15% van de Nederlandse afzet in straatstenen, en de Steenfabriek Hedikhuizen BV (nabij ’s Hertogenbosch), die in 2007 volledig nieuw gebouwd werd en gespecialiseerd is in gevelstenen van hetzelfde ‘type’ handvorm als de Belgische fabrieken. Hierdoor wordt Vandersanden met vijf productielocaties (drie in België en twee in Nederland), het grootste baksteen producerende familiebedrijf in Europa.

Steenfabriek Huissenswaard daarentegen gaat vanaf 2010 zelfstandig verder onder de nieuwe naam Caprice B.V..

Vanaf 2010 zullen de gevelbakstenen enkel nog onder de merknaam Vandersanden worden gecommercialiseerd, de straatbakstenen blijven onder de merknaam HUWA voortbestaan. Dhr. Jean-Pierre Wuytack, huidig algemeen directeur bij het belgische Steenfabrieken Vandersanden, gaat de leiding over de gehele groep Vandersanden voor zijn rekening nemen.

Met deze transactie zet Vandersanden weer een stap in haar verdere groei in Nederland. Dat de verdere expansie in Nederland plaatsvindt ligt voor de hand. Onze noorderburen hebben net zoals de belg een baksteen in de maag : de totale afzet in gevelstenen overtreft het dubbele van de belgische markt.  Tevens is Nederland een goede uitvalsbasis voor de Duitse markt.

Deze overname voltrekt zich op het moment van een komende bouwcrisis, maar “net in crisistijden, moet je investeren”, aldus Wuytack, “zodat je na de crisis klaar staat om de terug aangroeiende markt te veroveren. Bovendien, Vandersanden is een gezond bedrijf en de overnames worden grotendeels met eigen middelen gefinancierd.”