Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Vandersanden en is dus niet geschreven door Livios.

Unieke zorgwoning in Hoepertingen koppelt esthetiek aan functionaliteit

Zorgwoning - Hoepertingen

Foto: Vandersanden

Zorgwoning - Hoepertingen

Foto: Vandersanden

Zorgwoning - Hoepertingen

Foto: Vandersanden

Zorgwoning - Hoepertingen

Foto: Vandersanden

Markante gevelbekleding met Zero-steen geeft zorgwoning architecturaal hoogstaande uitstraling

In het Limburgse Hoepertingen werd onlangs de laatste hand gelegd aan de knappe zorgwoning van Janine Goffings. Met het oog op een eventuele toekomstige fysieke beperking wilde Janine een functioneel aanpasbare woning die er echter toch geheel normaal zou uitzien. Mission accomplished zo blijkt.

Stijlvol rekening houden met 

Janine Goffings is al meer dan dertig jaar actief als maatschappelijk werkster en wordt op professionele basis dan ook regelmatig geconfronteerd met hulpbehoevende personen. Haar professionele ervaring noopte haar tot het opstarten van een nieuwbouwproject, waarbij ze een woning wilde realiseren waarin ze – ondanks eventuele toekomstige fysieke en motorische problemen – gedurende heel haar leven comfortabel zou kunnen blijven wonen. Ze opteerde voor een open en flexibel ingerichte woonst die ontworpen is met het oog op toegankelijkheid en gebruiksgemak. Maar hoewel alles dus in eerste instantie in het teken staat van functionaliteit, bezit Janines woning ook heel wat esthetische kwaliteiten en valt het niet op dat het een 'zorgwoning' betreft. Dat was ook net de bedoeling, legt Janine uit: "Je ziet niet dat er met allerlei zaken rekening gehouden is, en maar goed ook. Wat ik absoluut niet wilde, is een woning met een ziekenhuisuitstraling. Het is een leuk, gezellig huis met kleine nuances die door hun uitstekende implementatie amper opvallen. Op deze manier wil ik aan mensen laten zien dat je op een zeer stijlvolle manier rekening kan houden met toegankelijkheid en bruikbaarheid van je woning."

Markante gevelbekleding

De woning bezit heel wat architecturale kwaliteiten en geeft een levendige, dynamische indruk. De markante gevelbekleding speelt hierin een voorname rol. De gevel is opgebouwd uit de Zero-steen van Vandersanden, een traditioneel gemetselde baksteen die toch een voegloos uitzicht heeft. "We hebben de Zero op de markt gebracht omdat veel particuliere bouwers en promotoren het esthetische effect van verlijmde stenen (zonder voeg) nastreven, terwijl er weinig aannemers zijn die willen verlijmen. De Zero vermengt het uitzicht van (moeilijker te plaatsen) gelijmde stenen en het plaatsingsgemak van traditioneel metselwerk. De Zero vormt dan ook een mooie uitbreiding van ons gamma," licht commercieel adviseur Alfonso Nassen toe.

Uit de achttien beschikbare tinten koos Janine een combinatie van donkere aardtinten, wat de woning in combinatie met een driehoekige uitkraging aan de achterkant een levendig en dynamisch karakter geeft. "Ik had nog nooit met de Zero-steen gewerkt, maar na een tijdje zoeken en wennen ontdekten we wel de grote voordelen ervan," vertelt aannemer Maurice Rubens. "De combinatie van het traditioneel metselen en het verlijmeffect is werkelijk uniek en bevordert het plaatsingsgemak enorm. Een woning als deze afwerken is gezien de specifieke eisen niet eenvoudig, maar toch denk ik dat we uiteindelijk tot een zeer mooi resultaat gekomen zijn." 

Wat schreef de Livios-redactie over duurzaam. wat, waarom en hoe??