Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Vandersanden en is dus niet geschreven door Livios.

Hoe verhard je een tuinpad, oprit of terras?

HUWA kleiklinkers

Foto: Vandersanden

HUWA kleiklinkers

Foto: Vandersanden

HUWA kleiklinkers

Foto: Vandersanden

HUWA kleiklinkers

Foto: Vandersanden

HUWA kleiklinkers

Foto: Vandersanden

Nuttige tips voor het leggen van kleiklinkers

De tuin is steeds meer het verlengstuk van het huis. Kleiklinkers leveren een belangrijke bijdrage aan de sfeer rondom het huis. Maar waar moet je nu allemaal aan denken bij het leggen van kleiklinkers? Even een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:

Zorg eerst voor een goede ondergrond of fundering
Dat kan je doen aan de hand van 2 belangrijke vragen.

1/Wat is de sterkte van mijn bestaande ondergrond?
Een zwakke ondergrond heeft bijvoorbeeld een zwaardere of dikkere fundering nodig.

2/Wat is de toepassing van mijn verharding?
Voor een oprit heb je een stevigere ondergrond nodig dan voor een tuinpad. Zo zal je voor een oprit een harde onderlaag van bijvoorbeeld grof steenpuin nodig hebben. Voor een klein tuinpad is een onderlaag van minimaal 150 mm straatzand meestal voldoende. Straatzand heeft een iets grovere korrel dan gewoon opvulzand. Je kiest best voor straatzand met een laag kalkgehalte, want zo voorkom je eventuele witte uitslag op de kleiklinkers. Op dit straatzand kan je een laag van maximaal 50 mm brekerzand (grof zand) leggen, wat dan weer voor een stabielere ondergrond zorgt.

Kies de juiste kleiklinker
Kleiklinkers zijn in tal van kleuren verkrijgbaar.

Kies het gepaste legverband
Afhankelijk van het steenformaat zijn verschillende verbanden mogelijk. Enkele voorbeelden van stevige legverbanden zijn een keper– en elleboogverband. Voor tuinpaden en terrassen zijn een halfsteensverband of diagonaal verband ook geschikt. Bij het leggen van de tuinklinkers is het belangrijk om een goede kantopsluiting te voorzien. Hierdoor voorkom je dat je klinkers schuiven.

Voeg de kleiklinkers in
Dat doe je het best met brekerzand of basaltsplit. Brekerzand is grof, hoekig zand en zorgt voor een stabiele voeg. Basaltsplit kent een gradatie van 1 tot 3 mm. Hierop heeft onkruid minder snel kans om te groeien. Het zand of split veeg je goed in de voegen. Veeg daarna het straatwerk schoon met een bezem en tril het straatwerk vervolgens af met een trilplaat. Vervolgens voeg je opnieuw in tot de voeg maximaal gevuld is en borstel je de kleiklinkers schoon.

Onderhoud is niet nodig
HUWA kleiklinkers zijn bestand tegen weersinvloeden zoals vorst en zijn ongevoelig voor chemicaliën, olie, benzine en dooizouten. Wil je de kleiklinkers toch reinigen dan raden we het af om een hogedrukreiniger te gebruiken. Je kan ze wel borstelen. Gebruik hiervoor het liefst een bezem met zachte haren. Eventuele witte uitslag kan je verwijderen door met water te schrobben.

Meer tuininspiratie opdoen? Bezoek dan de website van HUWA kleiklinkers op: www.vandersandengroup.be 

Wat schreef de Livios-redactie over lente- en zomerklussen?