Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Van Marcke en is dus niet geschreven door Livios.

Alles wat je moet weten over btw op renovaties

In 2016 veranderden de btw-regels voor wie wil verbouwen. Voor 2016 genoot je op renovaties van een woning ouder dan 5 jaar een gunstig btw-tarief van 6%. Sinds 2016 geldt dit verlaagde btw-tarief enkel voor woningen ouder dan 10 jaar.

Wanneer 6% btw bij renovatie?

Je woning en geplande werkzaamheden moeten aan heel wat voorwaarden  voldoen om binnen het gunsttarief van 6% btw te vallen.

  • De woning moet ouder zijn dan 10 jaar (vanaf 01/01/2016). Dat wordt bepaald aan de hand van de datum waarop de woning voor de eerste keer bewoond werd.
  • Het gaat om werken aan het bewoonde gebouw, niet errond. Sanitair en badkamermeubels met ingebouwde wastafel, maar ook keukenkasten en afzuigkappen vallen hier bijvoorbeeld onder. Inbouwtoestellen niet.​

Wanneer 21% btw bij renovatie?

Voldoet je woning niet aan bovenstaande voorwaarden, dan kan je ervan uitgaan dat normale btw-tarief zal betalen. In volgende gevallen betaal je sowieso 21% op je verbouwingen: 

  • Je woning is nog geen 10 jaar oud.
  • Je koopt het materiaal zelf aan en voert de renovatiewerken zelf uit.

Betaal tijdelijk geen btw op je badkamerrenovatie

Bij Van Marcke betaal je tijdelijk geen btw als je je badkamer renoveert. In 2016 veranderden de btw-regels bij renovaties, zoals je hierboven kan lezen. Enkel woningen ouder dan 10 jaar kunnen genieten van de verlaagde btw van 6%, maar die laat Van Marcke nu dus vallen.

Hoe dan? Nog tot 31 oktober 2017 loopt deze najaarsactie  in de Van Marcke Inspirations showrooms. Is je woning ouder dan 10 jaar en ga je aan de slag met een erkend installateur, dan krijg je de btw van Van Marcke cadeau. Je krijgt dus 6% extra budget ter beschikking voor de verbouwing van je badkamer. Lees meer op O'blog van Van Marcke .

Wat schreef de Livios-redactie over start?