Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Van Marcke en is dus niet geschreven door Livios.

Warm water nodig? Laat de zon het werk doen!

Een zonneboiler past op elk dak.

Foto: Van Marcke

Ook op een plat dak past een zonneboiler.

Foto: Van Marcke

Zonneboilers zijn in opmars. Logisch: op jaarbasis bespaart zo’n systeem tot 60% van de energie die nodig is om het water in huis op de gewenste temperatuur te brengen. Een zonneboiler kan zelfs je zwembad helpen verwarmen. Hoe het werkt en wat de voordelen van een zonneboiler zijn, ontdek je hier of op onze O!Blog.

Past op elk dak

Een zonneboiler bestaat uit één of meerdere zonnecollectoren, een pompsysteem, een voorraadvat met water en de nodige regelapparatuur. De zonnecollectoren passen op elk dak. Bij een hellend dak kunnen ze zowel worden ingebouwd als bovenop het dak worden geïnstalleerd. Met een speciale dragende structuur kunnen ze zelfs op een plat dak geplaatst worden.

Collectoroppervlakte

Het aantal zonnepanelen en de grootte van het voorraadvat hangen af van het aantal personen in je gezin, het soort aftappunten, het gewenste warmwatercomfort en de beoogde energiebesparing.

Zonovergoten België...

Een zonneboilersysteem werkt niet op de warmte van de zon, maar op haar licht. In ons land geeft de zon voldoende licht voor ongeveer de helft van de energie die nodig is voor de aanmaak van sanitair warm water voor een gezin van vier personen. Dat valt dus best mee. Bij lichte bewolking of bij mist haalt het water in de boiler nog altijd een temperatuur van 40 tot 80°C. Wanneer er onvoldoende zonlicht is, bv. in de winter, zal de temperatuur zakken en moet het water worden naverwarmd, bijvoorbeeld door de bestaande verwarmingsketel of elektrische boiler.

Oriëntatie

Doordat een zonneboiler op licht werkt, haalt hij het hoogste rendement als de zonnepanelen zuidelijk gericht zijn en in een hoek van 45° geplaatst worden. Ook een opstelling naar het zuidwesten of zuidoosten met een helling van 20 tot 60° geeft prima resultaten. De opbrengst is slechts enkele procenten lager.

Plaatsing

Ook heel belangrijk voor een maximaal rendement: een vakkundige plaatsing en afstelling. Zorg dus voor een goede vakman.

Conclusie

De lage verbruiks- en onderhoudskosten, het fiscaal voordeel en de premies maken het mogelijk dat je de investering in een zonneboilersysteem in minder dan tien jaar terugverdient. Waar wacht je nog op?

Fiscaal voordeel en premies?

Klik hier voor een overzicht van alle steunmaatregelen. Ook via www.energiesparen.be, www.premiezoeker.be, www.vlaanderen.be (voor Vlaanderen) of www.ibgebim.be (voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) vind je alle info.

Advies nodig?

Wil je weten hoe snel je de investering in een zonneboiler terugverdient? Wil je de beste installateurs in je regio kennen? Of heb je technisch advies nodig?

Spring eens binnen in het Big Blue expertisecentrum in Zaventem of in het Big Blue point bij Van Marcke Inspirations in je buurt. Je krijgt er advies van een specialist. Helemaal gratis.

Op zoek naar meer inspiratie of tips & tricks? Check onze O!Blog.

Wat schreef de Livios-redactie over hernieuwbare energie?