Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Van Marcke en is dus niet geschreven door Livios.

Vijf tips om water te besparen

Met een regenton kun je massa's water besparen.

Foto: Van Marcke

Kleine ingrepen kunnen grote gevolgen hebben. Dat geldt ook voor je waterverbruik. Noteer je verbruik eens tijdens een gewone week. Vergelijk het vervolgens met een week waarin je deze simpele trucs toepast om water te besparen. Je zult aangenaam verrast zijn.

1. Regenwater benutten? Begin met een regenton!

Met een regenton bespaar je massa's water. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een fraai muurmodel dat je op de regenpijp kunt aansluiten. Het water is perfect bruikbaar om de planten te gieten, de kippen te drinken te geven of de auto te poetsen.

2. Lekkende kraan detecteren? Zo doe je het!

Schrijf vlak voor het slapengaan de meterstand op en doe dat opnieuw als je opstaat. Als de meter - hoe miniem ook - is blijven lopen in die periode zonder enig verbruik, moet er ergens een lekkende kraan of een ander probleem zijn.

3. Check of je vaatwasmachine geen snel programma (met minder waterverbruik) heeft.

4. Laat alleen volle wastrommels draaien, en zeg neen tegen halfvolle (en dus waterverslindende) wasbeurten.

5. Bij een uitgebreide douche verbruik je zo'n 70 liter - zelfs met een spaardouchekop. Dat zijn al snel 7 emmers… Ben je met z'n vieren thuis, dan verbruik je elk jaar meer dan 100.000 liter water, alleen al onder de douche. Misschien kun je wat snoeien in die douchesessies, samen douchen of ze inkorten?

Laat je goed adviseren

Bij Big Blue, het informatie- en expertisecentrum van Van Marcke, draait alles rond haalbare, energievriendelijke oplossingen rond warmte en water. Spring eens binnen in het Big Blue expertisecentrum in Zaventem, een unicum in Europa. Of in het Big Blue point in de Van Marcke Inspirations winkel in je buurt. Je ontdekt er dat water besparen helemaal niet moeilijk is.

Wat schreef de Livios-redactie over sanitair en water?