Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Duravit en is dus niet geschreven door Livios.

Durasolid meets design

Foto: Duravit
Foto: Duravit
Foto: Duravit
Foto: Duravit

“Ieder product is een uniek stuk en wordt individueel bewerkt. Onze vakmensen kennen iedere ronding van het bad tot in het detail en zorgen zo voor een optimaal resultaat.”- Eric Mercier, Hoofd van de Duravit Solid Surface fabriek in Frankrijk.

Tussen hightech en handwerk ontstaan hier sinds 2015 de succesvolle ligbaden uit de serie Cape Cod.

Het onderzoeksteam van Duravit AG ontwikkelde met DuraSolid een nieuw en bijzonder mineraal materiaal. Door het samenspel van geselecteerde grondstoffen ontstaat een hightech materiaal dat bijzonder geschikt is voor de productie van ligbaden en douchebakken. Het staat voor duurzaamheid, hoge stabiliteit en veiligheid.
Bovendien kunnen, dankzij de speciale materiaaleigenschappen, nieuwe vormen worden gerealiseerd.

Het materiaal DuraSolid bestaat voornamelijk uit natuurlijke mineralen, hars als bindmiddel en kleurpigmenten. Deze unieke grondstoffen worden in het DuraSolid-Centrum in Bischwiller computer gestuurd gemengd en voorbereid op het gietproces. Zo ontstaat een homogene gietmassa, die in de overeenkomstige moedervormen worden gevuld. Na het gietproces volgen twee droogstadia, welke voor de verdere verwerking van het hightech materiaal nodig zijn.

Bij de eerste stap wordt de vloeibare gietmassa in een moedervorm in de droogkamer uitgehard, bij de tweede stap temperen de gestolde vormen van het bad dan in de droogoven bij temperaturen tot ongeveer 70 graden. Tijdens deze droogfase wordt een definitieve hardheid van het materiaal bereikt. In de uiteindelijke afgekoelde toestand krijgen de afgewerkte baden hun laatste finish in de polijstcabine. Zo ontstaan baden zonder zichtbare naden of voegen, die op basis van hun materiaalstructuur een mat en zacht oppervlak tonen.

Het witte homogene DuraSolid-materiaal laat het toe om eventuele beschadigingen te laten repareren. Die, vakkundig uitgevoerd, onzichtbaar blijven. Een ander pluspunt van het materiaal is het anti-slip oppervlakte structuur, die een extra veiligheidsaspect biedt.

Dankzij de flexibiliteit van het materiaal ontwierp Philippe Starck een driedimensionaal bad als een sculptuur: het ontwerp oriënteert zich geheel volgens het idee van Philippe Starck aan de archaïsche vorm van een ovaal toelopende kuip. Aan de opening van het bad lopen de rondingen tulpachtig naar boven uit en hierdoor ontstaat een volledig nieuw beeld. Een zacht gevormd plateau voor het hoofd rondt de compacte vorm af. Ook de integratie van het optionele Air-Whirlsysteem is goed gelukt: kleine, bijna onzichtbare gaatjes in de bodem dienen als luchttoevoer en voegen zich harmonieus in het design.

Samen met Philippe Starck hebben we met het Cape Cod bad een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van slim design gemaakt. Daarvoor werken materiaalexperts, productontwikkelaars en designer samen. Kort na de introductie op de ISH 2015 lopen de bestellingen voor de DuraSolid-baden ver boven de geplande jaarhoeveelheid. Een succes, dat alleen door de perfecte symbiose uit hightech en handwerk, mogelijk is.

> Meer info over Duravit

> Vindt een Duravit dealer in jouw buurt

Wat schreef de Livios-redactie over badkamer?