Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Ecohuis en is dus niet geschreven door Livios.

Mythes rond houtskeletbouw ontkracht

Foto: Ecohuis
Foto: Ecohuis
Foto: Ecohuis
Foto: Ecohuis
Foto: Ecohuis

Houtskeletbouw is relatief nieuw in België. Daarom zijn er nog heel wat (foute) vooroordelen. Onbekend is onbemind, zeg maar. Wij van Ecohuis willen deze houtskeletbouw mythes uit de wereld helpen.

Mythe #1: houtskeletbouw is niet brandveilig

Dit houtskeletbouw vooroordeel hebben we reeds ontkracht in een vorig artikel. De brandveiligheid van houtskeletbouw is namelijk niet slechter dan die van beton of staal. Bovendien beschermt hout zichzelf tijdens een brand onder invloed van een proces dat carbonisatie wordt genoemd.

Carbonisatie vertraagt de verbranding, waardoor de dragende eigenschappen niet in gevaar komen. Zelfs een brandende houtskelet woning zal gedurende lange tijd zijn stabiliteit behouden.

Mythe #2: houten woningen hebben een slechte akoestiek

Ook deze stelling is niet waar. Al onze houtskelet woningen voldoen aan de geluidsnorm NBN S 01-400-1. U geniet dus van een uitstekend akoestisch comfort zonder storende geluiden van buiten. Leer hier meer over onze geluidsisolatie.

Mythe #3: houtskeletbouw is duurder dan traditionele woningen

Misschien wel het meest hardnekkige misverstand omtrent houtskeletbouw is de prijs. Heel wat mensen denken dat houtskelet duurder is dan traditionele bouwmethodes. Dat is niet het geval. Voor hetzelfde budget kan vaak een hoger wooncomfort voorzien worden (bv. een betere energiezuinigheid). Voor de prijs hoeft u het dus niet te laten.

Mythe #4: gepersonaliseerde ontwerpen zijn niet mogelijk

Nee, houtskeletbouw volgt geen ‘kies-een-woning-uit-een-brochure’ principe. Al onze woningen zijn persoonlijk en ontworpen op basis van de noden en wensen van de bouwheer. Wilt u een compacte laagbouw met grote raampartijen in een moderne stijl? Geen probleem. Heeft u liever een imposante pastorijwoning met een dubbele inpandige garage? Ook dat is mogelijk. U droomt het, wij bouwen het!

Mythe #5: houtskeletbouw is niet ecologisch

De redenering gaat als volgt: houtskeletbouw is niet ecologisch omdat er bomen worden gekapt. Dat is niet correct. Onze woningen hebben wel degelijk een ecologisch kantje. We kiezen namelijk voor hout uit bossen met een verantwoord bosbeheer.

De leveranciers van dit hout worden verplicht om de gekapte bomen te vervangen door nieuwe exemplaren – de meest ecologische vorm van bosbeheer. Ook voor andere bouwmaterialen, zoals de isolatie, kiezen wij steeds voor een ecologische oplossing. Tenslotte is de energiezuinigheid een belangrijke troef op het vlak van ecologie.

Ben je nog niet overtuigd van houtskeletbouw? Kom dan naar één van onze infoavonden die we regelmatig organiseren www.ecohuis.be/nieuws of kom langs voor een vrijblijvend gesprek.

Wat schreef de Livios-redactie over bouwtechnieken?