Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Terca - Desimpel en is dus niet geschreven door Livios.

Met een energiezuinige woning het jaar 2020 tegemoet

Logo renovatie2020.be

Foto: Terca - Desimpel

Porotherm binnenmuurstenen

Foto: Terca - Desimpel

Eurothane G binnenisolatie

Foto: Terca - Desimpel

Isover dakisolatie

Foto: Terca - Desimpel

Renovatie

Foto: Terca - Desimpel

In het jaar 2020 zijn er in Vlaanderen geen energieverslindende woningen meer. Dit is de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid (minister Freya Van den Bossche) heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020. Didier Bracke en Tine Vanhoorne uit Gent lieten deze oproep alvast niet in dovemansoren vallen. De website www.renovatie2020.be vormde tijdens hun verbouwingen dan ook een meer dan welkome leidraad. Deze website gidst renoveerders doorheen elk van de 4 stappen die leiden naar een energiezuinigere woning.

Didier Bracke en Tine Vanhoorne doorliepen elk van deze 4 stappen. Van het oorspronkelijke pand is alleen de voorgevel blijven staan. Het nieuwe dak heeft Didier mee helpen isoleren. ‘Met 18 cm glaswol’, vertelt hij. ‘Dat bleek niet zo moeilijk te zijn. Al na een uurtje had ik de knepen onder de knie. Wettelijk gezien zou 14 cm glaswol voldoende zijn geweest. Maar 4 cm extra dikte kost maar ongeveer 2 euro méér. De meerkosten heb ik op een drietal maanden terugverdiend. En om het dak zelf te renoveren hebben we duurzame kleidakpannen gebruikt. Met op de kleidakpannen zonnecollectoren voor sanitair warm water.’

Ook de voor- en achtergevel, evenals de scheidingsmuur kregen een isolatielaag. Dat gebeurde met harde polyurethaanplaten voor binnenisolatie die zijn voorzien van gipskarton en die de aannemer op een houten lattenwerk heeft gevezen. ‘Ook dat ging vlot. Door voor die platen te kiezen verloren we maar weinig binnenruimte, en op het afgewerkte gipskarton konden we meteen schilderen’. De binnenmuren zijn opgetrokken met keramische stenen, voor de achtergevel werd gebruik gemaakt van Eco-Brick, een gevelsteen van maar 6,5 cm dik.

Verder kozen Didier en Tine voor nieuwe ramen met superisolerende beglazing. ‘Het verschil met vroeger is echt groot. We voelen minder tocht, en horen ook minder verkeerslawaai. Dat hebben we natuurlijk ook te danken aan ons nieuwe schrijnwerk’.

Voor de verwarming koos het koppel voor een condensatieketel op gas. Condensatieketels winnen de warmte terug die nog aanwezig is in de waterdamp van de verbrandingsgassen. Daardoor halen ze een extra hoog rendement, en verbruiken ze soms tot 40% minder gas dan een traditionele gaswandketel.

www.renovatie2020.be werd gerealiseerd i.s.m. Recticel Insulation, Isover, Wienerberger, Viessmann en Deceuninck.

Meer informatie over dit bericht?

Persbericht Renovatie2020.be

Wat schreef de Livios-redactie over duurzaam. wat, waarom en hoe??