Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Terca - Desimpel en is dus niet geschreven door Livios.

Lage energiewoning (K33) zonder beperking

Een energiezuinig ontwerp hoeft geen handicap te betekenen. Dat bewijst deze vrijstaande woning in Roeselare, een van de voorbeeldwoningen van het Vlaams Energieagentschap.

Door de doorgedreven isolatie en het gebruik van middelzware materialen haalt ze K33. “En daarvoor heb ik geen enkele toegeving moeten doen op de architecturale vorm’, zegt architect Francis Demey (2dFL-architecten bvba).

Zeer goed geïsoleerd – Recticel

De woning haalt uitstekende energiewaarden: K33 en E85.
Voor het isoleren van wanden, vloeren en platte daken werd geopteerd voor producten uit PUR (polyurethaan) of PIR (polyisocyanuraat) uit het gamma van Recticel Insulation. “Niet alleen hebben deze een zeer goede isolatiewaarde: lambdawaarde = 0,023 W/mK”, aldus de architect. “Ze onderscheiden zich eveneens door hun specifieke randafwerkingen per type –tand-en-groef of rechte randen- en hun eenvoudige verwerkbaarheid.”

Massieve materialen – Terca Porotherm

Een geïsoleerde spouwmuur met Terca Porotherm als binnenspouwblad is voor een constant, behaaglijk binnenklimaat de ideale oplossing: de binnenmuursteen zorgt voor voldoende massa, terwijl de spouwisolatie mogelijke warmteverliezen maximaal beperkt. Keramische binnenmuren hebben de eigenschap om warmte op te slaan en deze slechts langzaam weer af te geven. Zo koelt een woning ‘s nachts nooit helemaal af. Door hun massa hebben de Porothermstenen eveneens een hoge druksterkte en een goede akoestische weerstand.