Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Terca - Desimpel en is dus niet geschreven door Livios.

Renovatie Voor & Na: Woning volgt gezinsuitbreiding

De bestaande toestand
In 2002 verbouwde Xavier van der Heyden, toen nog stagiairarchitect, een vervallen stal met kelders (!) tot een uiterst compacte woning. Met het oog op een latere uitbreiding plaatste hij naast de stal een nieuwe, verticale trappenkoker.

De opzet
De uitbreiding was dus van bij de start gepland. Het juiste tijdstip hing af van de financiële mogelijkheden en van de groei van het jonge gezin.

De ingrepen
Het nieuwe gedeelte leunt tegen de verticale trappenkoker aan. Het biedt onderdak aan de garage, de living, een bureau, drie slaapkamers en twee badkamers. Keuken en eethoek bleven in het gerenoveerde gedeelte, waar de andere vertrekken werden heringericht tot twee slaapkamers en een badkamer. Xavier van der Heyden trok een duidelijke grens tussen oud en nieuw. Daartoe zette hij diverse middelen in: een andere inplanting, een verschil in hoogte van nok en dakgoot, een strakke gevel met ingewerkte regenwaterafvoeren en een contrasterende gevelsteen. 

Die laatste onderscheidt zich niet alleen van de voormalige stal door zijn blauwgrijze tint, maar ook door de verlijmde verwerking. Een verbindend element is dan weer het buitenschrijnwerk in aluminium. Uiteraard is het nieuwe gedeelte uitstekend geïsoleerd. In de uitbreiding maakte de architect gebruik van een aardwarmtewisselaar om in de zomer koele en in de winter warme ventilatielucht naar binnen te halen. Zonwerende beglazing voorkomt oververhitting op warme dagen en laat in de winter de zonnestralen onbelemmerd door.  Xavier van der Heyden is erg begaan met duurzaamheid en energiezuinigheid. Bouwmaterialen in klei passen volgens hem prima in die visie, gezien hun lokale ontginning en productie en hun karakteristieken die bijdragen tot een aangenaam en gezond woonklimaat.

“Staan duurzaamheid en energiezuinigheid bovenaan uw prioriteitenlijst?
Dan zijn bouwmaterialen in klei voor u een vanzelfsprekende keuze.”

Wilt u dat uw gevelstenen nog beter tot hun recht komen?
Laat ze dan verlijmen of dunmetselen.”

“Beperk het risico op oververhitting in de zomer door te kiezen voor keramische stenen die de warmte tijdelijk bufferen en slechts geleidelijk weer afstaan.”

Architect - Xavier van der Heyden
Materiaalkeuze - Terca Blauwe Paepesteen

Wat schreef de Livios-redactie over gevel?