Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Terca - Desimpel en is dus niet geschreven door Livios.

Renovatie Voor & Na: Sleutelklare woning krijgt maatpakrenovatie

Project Sleidinge

Sleutelklare woning krijgt maatpakrenovatie

De bestaande toestand
De woning was indertijd wind- en waterdicht gebouwd door een sleutelklaar woningbouwbedrijf. Uit budgettaire overwegingen stonden de eigenaars zelf in voor de afwerking.

De opzet
Gezinnen, voorkeuren, middelen: alles evolueert. Sinds de bouw van hun woning was dit gezin uitgebreid met twee kinderen. De behoefte aan extra ruimte was nijpend, gezien de afwezigheid van een garage, een berging, een kelder en een zolder. De bouwheer en -dame wilden van de gelegenheid gebruik maken om de woning een sterkere architectonische ‘smoel’ te geven.

De ingrepen
Via vrienden en een opendeurdag kwam het stel bij architect Robby Delobelle terecht. De eerste gesprekken verliepen gemoedelijk en de architect wist hun voorkeur voor een strakkere stijl te appreciëren. Hij behield in zijn ontwerp de structuur van de bestaande woning (zie ingekleurd gedeelte op plan) en liet het piramidedak staan, maar zaagde resoluut de overstekende gedeelten van dat dak weg. De muren werden opgemetseld en er kwam een binnengoot. De oppervlakte van de woning werd nagenoeg verdubbeld door er een uitbreiding aan toe te voegen. Een hoge inkompartij in glas smeedt de twee samen. Voor het nieuwe gedeelte viel de keuze op een grijsbruine gevelsteen die de opdrachtgevers zelf gingen kiezen in de Wienerberger showroom in Londerzeel. Binnen werd de trap van de leefruimte verplaatst naar het nieuwe gedeelte. De keuken behield haar originele plek, maar werd opnieuw ingevuld.  De vroegere carport werd vervangen door een dubbele garage.

Leuke knipoog: omdat de ramen gezien de oversteek vroeger tot op de vloer van de verdieping doorliepen, zitten die na het opmetselen van de muren verrassend laag. Het verleden piept altijd wel ergens om het hoekje.

 “Kies de gevelsteen met zorg en houd rekening met de manier van vermetsen en met het voegwerk.”

 “Gebouwen renoveren die nog in goede staat verkeren, is niet alleen financieel en qua duurzaamheid maar ook architecturaal interessant.”

 “Een deugdelijke isolatie van de bouwschil, t.t.z. dak en buitenmuren, is prioritair. Andere werken kunt u achteraf nog gemakkelijk laten uitvoeren.”

Architect - Architecten Delobelle bvba, Robby Delobelle, Gent

Materiaalkeuze - Gevel: Terca Wanlin Mangaan - Binnenmuren: Desimpel Snelbouw

Wat schreef de Livios-redactie over gevel?