Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Terca - Desimpel en is dus niet geschreven door Livios.

Renovatie Voor & Na: Halfopen bebouwing ondergaat verjongingskuur

Project Schoten

De bestaande toestand
De halfopen bebouwing uit 1966 stond er triest bij. Elektrische installatie, verwarmingssysteem, houten buitenschrijnwerk, sanitair, keuken, vloeren en aankleding schreeuwden om vervanging.  Spouwmuren en dak waren niet geïsoleerd. Een gebrekkige indeling en interne organisatie resulteerden in kleine, donkere kamers.

De opzet
De eigenaars droomden van een goed uitgeruste, comfortabele woning met veel daglicht, meer ruimte en ruimtelijkheid, een inrichtbare zolderruimte en een betere relatie met het terras en de tuin. Ook drongen ze aan op een nieuwe gevelarchitectuur met een hedendaagse uitstraling.

De ingrepen
Architect Bert Hermans greep stevig in. Hij stripte de woning tot op de ruwbouw en sloopte de 4,7 m brede achterbouw. Alle installaties, nutsleidingen, buitenschrijnwerk, regenafvoeren en kroonlijsten werden vernieuwd. De bestaande raamopeningen bleven grotendeels behouden.  Alleen de ramen in de zijgevel werden vergroot. 

Op de plek van de vroegere achterbouw bevinden zich nu de keuken en de ontbijthoek. Die staan via een schuifraam en deur in verbinding met het terras. De lichtstraat boven de ontbijthoek laat het daglicht tot ver in de woning doordringen. 

Het sanitair werd vernieuwd en uitgebreid. De badkamer met lavabo, douche en toilet krijgt adem dankzij de aansluiting op het dakterras boven de keuken. Via een trapgat in de nachthal is er voortaan een vlotte toegang tot de goed geïsoleerde zolder. Die doet momenteel dienst als hobbyruimte, was- en strijkkamer, en technische ruimte voor de nieuwe condenserende gaswandketel. 

Vier dakvlakramen halen het daglicht naar binnen. Alle infrastructuur is aanwezig om de zolder later op te delen in twee slaapkamers met badkamer. Buiten herinnert niets meer aan de vroegere woning. Er kwam een nieuwe buitenschil met 7 cm isolatie in de spouw.

Het gevelmetselwerk in titaangrijze en zilvergrijze baksteen, en de dak- en puntgevelbekleding met antracietgrijze platte pannen geven de woning een hedendaagse uitstraling. De wat dieper gelegen inkompartij in de zijgevel bleef behouden en wordt geaccentueerd door de zilvergrijze gevelsteen.

 Meer renovatieprojecten van Wienerberger bekijken? Download dan nu de renovatiegids

"Besteed aandacht aan een goede lichtinval.”

“Grijs gesmoorde gevelstenen bieden tal van mogelijkheden voor een creatieve en eigenzinnige architectuur.”

“Zorg voor een goede basis. Begin nooit met de afwerking vóór het dak en de muren in orde zijn.”

Architect
Architectenbureau Bert Hermans bvba, Bert Hermans, Schoten

Materiaalkeuze
dak en deel Gevel: Koramic Migeon Vauban, Antraciet mat
gevel: Terca Agora Zilvergrijs en Titaangrijs

Wat schreef de Livios-redactie over gevel?