Dit partnerbericht werd gepubliceerd door SVK en is dus niet geschreven door Livios.

Project: Privéwoning in Denderleeuw met SVK leien

Foto: SVK
Foto: SVK
Foto: SVK
Foto: SVK

Ardonit leien in halfsteensverband

Een bodemstudie wees uit dat de drassige ondergrond van het bouwperceel van de woning in Denderleeuw onvoldoende draagkrachtig was. Om dure funderingswerken te vermijden, stelde architect Coppens een lichte houtskeletbouw voor in de plaats van een zware traditionele constructie met snelbouw en gevelstenen. De bouwheer wilde een modern, minimalistisch woonblok, in een zwarte kleur.

De architect stelde een gevelbekleding in leien voor, alleszins lichter van gewicht dan een gevel in metselwerk. Om de gevel het gewenste trendy uitzicht te geven, werkte hij een ontwerp uit met een dubbele horizontale dekking in halfsteensverband. In overleg met de bouwheer kozen de architect en dakdekker Sarens voor leien van SVK, omwille van de sterkte, het mooi gladde oppervlak en de vol meegekleurde randen.

Dakdekker Sarens: “Met SVK leien werken is een plezier. Ze zijn hard en erg sterk. Al bij de verwerking ondervind je dat ze tegen een stootje kunnen. Maar hét grote voordeel voor een dakdekker zijn de voorgeboorde gaten voor de plaatsing in halfsteensverband. Je verliest geen tijd met het pinnen van gaten op de werf en de gaten zitten precies waar ze moeten zitten.”

Alles in functie van het mooiste resultaat

De architect had een aantal details uitgewerkt die door de dakdekker op een sublieme wijze werden uitgevoerd. Dat zorgde voor een mooi, strak eindresultaat. De positie van de voordeur en de ramen werd bepaald op basis van de maatvoering van de leien. Zo werd vermeden dat er leien moesten afgesneden worden. Ook de hoogte van de dakrand werd bepaald op maat van de leien en zelfs de brievenbus is exact één lei groot.

De architect koos voor een zeer scherpe aflijning van het bouwwerk. In de meeste gevallen worden verticale naden met omgeplooid lood afgewerkt, maar in overleg met de plaatser werd voor een andere oplossing geopteerd.

Dakdekker Sarens:“Als je lood verwerkt in de verticale naden ontstaat na verloop van tijd een witafzetting op het lood, door de corrosie. In dit geval kozen we voor de invlechting van EPDM op de hoeken om vochtinfiltratie te voorkomen.”

Het resultaat is een scherpe, verticale belijning. Ook bovenaan het gebouw zorgde de ingewerkte dakgoot voor een strakke aflijning tussen dak- en gevelvlak.

In het zwarte woonblok trekt de witte inkom onmiddellijk de aandacht. Het minimalistische concept is ook overal in de woning voelbaar: vloeren, trap en muren zijn consequent wit.

Wat schreef de Livios-redactie over gevel?