Dit partnerbericht werd gepubliceerd door SVK en is dus niet geschreven door Livios.

De natuur hand in hand met de natuurgrijze Ardonit leien van SVK

Foto: SVK
Foto: SVK
Foto: SVK

De SVK Ardonit leien zijn leien met tal van troeven. Bern-heim-beuk, een excentrieke gezinswoning die het Gentse de vylder vinck taillieu architecten ontwierp, bewijst dat des te meer.

Bern-heim-beuk ontleent zijn naam aan drie fiere beuken die op de kleine restkavel pronken waarop de vylder vinck taillieu architecten de woning bouwde. “Die restkavel was het resultaat van een herkaveling van tientallen jaren geleden. De drie beuken op dat stuk gebied nemen enerzijds enorm veel plaats in, maar zijn anderzijds dermate bepalend voor de omgeving, dat het zonde geweest zou zijn ze te kappen,” zegt architect Jo Taillieu van de vylder vinck taillieu architecten.

“De bouwheer vroeg ons een compacte woning te bouwen die met een beperkt budget gerealiseerd kon worden. Om de bomen te behouden én tegemoet te komen aan de vraag van de bouwheer, opteerden we ervoor een buitenschil op te trekken waar we de eigenlijke woning als het ware in bouwden. Een van de drie beuken op de bouwzone is in die schil opgenomen.”

Efficiënt materiaal
De keuze van leien was niet enkele een kwestie van smaak. Taillieu: “Het was ook een economische keuze aangezien de klant geen groot budget had om te besteden. Daarnaast is het natuurlijk ook wel zo dat de Ardonit leien specifieke kwaliteiten hebben die in dit ontwerp goed van pas kwamen."

"Waar uitsparingen nodig waren bijvoorbeeld, konden we de leien simpelweg achterwege gelaten, hetzij om een raam te maken, hetzij om meer lichtinval te creëren en inderdaad – zelfs om een boom door het dak te laten groeien. De leibekleding met her en der uitsparingen was zeker geen doel op zich, maar veeleer het resultaat van het verder denken in een bepaald materiaal."

Ontdek meer referenties met SVK leien via http://www.svk.be/nl-be/referenties

Wat schreef de Livios-redactie over dak?