Dit partnerbericht werd gepubliceerd door SVK en is dus niet geschreven door Livios.

Grondige renovatie sociale woningblok met Colormat gevelplaten

Foto: SVK
Foto: SVK
Foto: SVK

In de Oud-Strijderslaan in Lokeren staat een groot appartementsblok van sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk. 83 woongelegenheden worden aangepast aan de nieuwe noden van de bewoners. Architectenbureau Keppens-Schelfout bvba uit Lokeren stond in voor het ontwerp en gebruikte de gevelplaten van SVK.

Het architectenbureau ontwerpt geregeld sociale woningbouwprojecten in het Waasland. Jackie Schelfout, mede-zaakvoerder, licht toe waarom: “Met een beperkt budget moeten we aan de vele kwaliteitseisen voor sociale woningen voldoen. Dat dwingt ons om creatief te zijn en nieuwe oplossingen te bedenken. In dit geval moesten we het appartementsblok grondig renoveren.

Binnenin is het appartementsgebouw volledig gestript en krijgt aan de buitenzijde een nieuwe huid, afgewerkt met Colormat gevelplaten van SVK. Daarnaast herschikten we de meeste niet-dragende wanden om het aantal slaapkamers te verminderen van drie naar twee en vervingen bijna alles, zoals de technische installaties en de vloeren.”

Daarbovenop moest de architecten aandacht besteden aan de rolstoeltoegankelijkheid. Ongeveer tien procent van de woningen diende uitgerust zijn voor mindervaliden, met onder andere een inrijdouche, een aangepaste keuken en een toegankelijk terras. Veel werk dus, terwijl het gebouw de hele tijd bewoond bleef. “We werkten daarom in vier fases van twintig appartementen, per verticale zuil. Zo’n werkwijze vraagt natuurlijk om extra planning en aandacht voor veiligheid. De bewoners vonden tijdelijk een onderkomen in een ander deel van het gebouw.”

Gevelplaten

Het wat doffe gebouw krijgt ook een opfrissing qua kleur en licht. De traphallen krijgen een gevel van blauw polycarbonaat, waardoor ze helderder zijn dan daarvoor. De rest van de buitenzijde krijgt twee soorten Colormat gevelplaten van SVK voor een moderne look. Als basis gebruikten Keppens en Schelfout de witte Jasmine-gevelplaat, als invulling kozen ze voor de donkergrijze Charcoal-versie. “Het is een aangenaam materiaal in mooie kleuren, het gebouw krijgt er een sfeervolle uitstraling door,” aldus Schelfout.

Ook de aannemer, Bekaert Building Company, werkt graag met de Colormatplaten van SVK. Daar is het vooral de service van het bedrijf dat het hem doet. “Die service is inderdaad een groot pluspunt,” aldus de projectverantwoordelijke. "SVK helpt met de detailtekeningen en geeft advies, wat toch zeker belangrijk is bij hoogbouwprojecten zoals dit. Ook onze onderaannemer werkt graag met SVK. De keuze is dus snel gemaakt.”

Meer info

Wat schreef de Livios-redactie over verbouwen of renoveren?