Dit partnerbericht werd gepubliceerd door SVK en is dus niet geschreven door Livios.

Bouw met Ardonitleien van SVK loopt van leien dakje

Foto: SVK
Foto: SVK

Vezelcementleien zijn geschikt voor alle woningtypes, van grote gebouwen tot residentiële projecten. Het met leien beklede rijhuis in Herent valt op, dat staat buiten kijf. Voor Tom Hendrickx van Toro Architects was het de eerste keer dat hij met Ardonit leien van SVK werkte. Een aangename kennismaking, zo bleek.

“Het gaat hier om een gesloten bebouwing die totaal getransformeerd is. Op een klein deel van de voor- en achtergevel na is het gebouw volledig vernieuwd,” stelt Hendrickx. “De keuze voor Ardonit leien van SVK was een esthetische keuze van de klant. Die koos overigens voor een speciaal ontwerp met blauwzwarte SVK-leie, in formaat 60 x 30 cm met voorgeboorde gaten voor horizontale dubbele dekking, op de gevel en het dak die in fel contrast staan met de knaloranje dakkapel.”

Het gebruik van leien was een primeur voor Hendrickx: “Mijn ontwerp is aangepast aan de leien in plaats van vice-versa. Daar was wel wat werk aan qua maatvoering. Ik moest de raam- en deuropeningen namelijk zo ontwerpen dat niet gesneden hoefde te worden in de leien. Zowel de voor-als achtergevel, beide geventileerde gevels nota bene, zijn bekleed met leien. In de uitvoering leek het me alvast een aangenaam en gemakkelijk product om mee te werken.”

Een woning met leien in de gevel lijkt vandaag toch veeleer nog onconventioneel te zijn. Hendrickx vermoedt dat het nog steeds wat te industrieel oogt voor de meeste mensen. “Mensen denken nog traditioneel in bakstenen gevels. De gevel in leien in halfsteensverband is nochtans een volwaardig alternatief. Bovendien gaat het veel vlugger dan een muur in baksteen te moeten metselen.”

Meer info

Wat schreef de Livios-redactie over gevel?