Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Nelissen Steenfabrieken NV en is dus niet geschreven door Livios.

Hagelwitte gevelsteen Blanco van Nelissen Steenfabrieken toegepast op Bouwcampus

Strak wit kleed in Koloro Blanco voor Bouwcampus. Helsen & Van Com architecten ontwerpt open huis voor Limburgse bouwsector.

Project op maat

Begin 2018 krijgt de Limburgse bouwsector een vaste ontmoetingsplek om kennis te delen op de universitaire campus in Diepenbeek. Helsen & Van Com architecten ontwierp in bouwteam een project op maat van die ontmoeting- en opleidingsdoelstelling. De Bouwcampus is meteen ook de primeur voor Nelissen Steenfabrieken om de hagelwitte Koloro Blanco toe te passen.

Ontmoetingsplaats

De Bouwcampus wordt een open huis waar aannemers, ontwikkelaars en studenten elkaar kunnen ontmoeten. De Limburgse Confederatie Bouw schreef in 2015 een wedstrijd uit om een bouwteam te zoeken dat het project kon ontwerpen, bouwen en onderhouden voor de beroepsorganisatie. Het bouwteam bestaande uit Helsen & Van Com architecten, aannemer Mathieu Gijbels, techniekenaannemer AEW, van de Kreeke wegenbouw en duurzaamheidsspecialist Geert De bruyn kwam als laureaat uit de bus.

Hun ontwerp brengt een compact gebouw met op de gelijkvloerse verdieping een onthaal, refter, kleedkamers en drie demoruimtes, op de eerste verdieping bevinden zich de leslokalen en vergaderzalen, op de topverdieping de kantoren van de Construction Academy en het Fonds voor Beroepsopleidingen (FVB).

Witte cementcoating

Het compacte geheel valt op door zijn witte verschijning en een luifel die de toegang accentueert. “Het hele gebouw is in witte materialen afgewerkt. Dit om een uniform kleurenbeeld te krijgen en om het toch wat groter te laten ogen, aangezien het langs de Universiteitslaan toch een bakenfunctie heeft. In onze zoektocht naar een zo wit mogelijke gevelsteen kwamen we uit bij de Koloro Blanco van Nelissen Steenfabrieken. We hebben specifiek voor de N70/5 gekozen, omwille van zijn onderscheidend karakter. De minder diepe gevelsteen biedt bovendien extra ruimte om te isoleren en is meteen ook ecologisch door het beperktere kleiverbruik,” vult collega Rob Duchateau aan.

De Koloro Blanco wordt in wildverband verlijmd. “Zoals gezegd wordt de basisklei van de gevelsteen na het bakken behandeld met een witte cementcoating. Zo krijgt hij zijn unieke witte karakter. Het lijkt alsof de gevel gekaleid is, met de daaraan verbonden kenmerken op het vlak van uitzicht en aspect,” vertelt verkoopdirecteur Stefan Timmers. Het bouwteam waakte ook over een onderhoudsvriendelijk concept. “Ook daar is gevelsteen een voordeel, aangezien hij onderhoudsvriendelijk is.”

Gewaardeerde partner

De Bouwcampus is niet de eerste samenwerking tussen Helsen & Van Com architecten en Nelissen Steenfabrieken. De ontwerpers kijken wel eens meer in het productengamma van de steenbakkerij. “Recent zijn onder meer de Albert Heyn in Lokeren en woonproject Elsendonk in Keerbergen in gevelstenen uit het Nelissen-aanbod uitgevoerd. Voor de Albert Heyn viel de keuze op de Grafit, in Keerbergen ontwierpen we 28 luxueuze appartementen afgewerkt in een combinatie van hout en de gevelsteen Carma.

De gevelsteen is verwerkt in dunbedmortel met enkel horizontale voegen. Ter hoogte van de trapkernen is een claustraverband gebruikt om licht in de ruimte te trekken. De appartementen zijn verdeeld over drie gebouwen die in een U-vorm op het terrein geschikt zijn. Door de ligging boven op een talud hebben de bewoners een wijds uitzicht op het achterliggende natuurreservaat.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over de Blanco.

Wat schreef de Livios-redactie over gevel?