Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Nelissen Steenfabrieken NV en is dus niet geschreven door Livios.

Fraaie gevelstenen uit natuurlijke Limburgse leem

Imperador by Nelissen Steenfabrieken

Foto: Nelissen Steenfabrieken NV

Kesseltse Klampsteen by Nelissen Bricks

Foto: Nelissen Steenfabrieken NV

Het is een huizenhoog cliché, maar de Belg heeft nog steeds een baksteen in de maag. Dat dit een traditioneel materiaal is, betekent overigens niet dat het niet ecologisch kan zijn. De gegeerde handvormgevelstenen van Steenfabrieken Nelissen, die volgens een authentiek recept gefabriceerd worden uit Limburgse leem, tonen aan dat je met een quasi volledig natuurlijk product stevige, duurzame en esthetisch hoogwaardige constructies kan optrekken die voldoen aan alle hedendaagse normen.

Steenfabrieken Nelissen werd in 1921 opgericht in Kesselt (Lanaken) door Alfons Nelissen. Nelissen is met zijn vestiging in Kesselt en toonzalen in Gent en Marche-en-Famenne de derde grootste handvormgevelsteenfabrikant in België. Het exporteert zijn producten ook naar meer dan 25 landen, waaronder Rusland en Japan.

Isolerende gevelsteen

Duurzaamheid is een belangrijke prioriteit voor Steenfabrieken Nelissen. Niet enkel met betrekking tot de levensduur en het productieproces, maar ook als bijdrage aan het isolatiepeil van gebouwen en woningen. Denk bijvoorbeeld maar aan ISO-Façade, een totaalsysteem dat toelaat gevels tegelijkertijd te isoleren en te bekleden met gevelsteenstrips naar eigen smaak.

Nelissen besteedt ook aandacht aan het omgaan met onze beperkte energiebronnen. Nelissen werkt daarom met het 100% natuurlijke product Löss. Het bedrijf ontgint die klei in hun eigen groeve, waarna ze via transportbanden naar de fabriekshallen wordt vervoerd. Daar wordt de klei op ecologische wijze verwerkt. Het vormt dus een belangrijk onderdeel van de milieubewuste aanpak van het bedrijf.

Het productieproces van Nelissen is dus eerder een recyclageproces. Daardoor gaat er niets verloren, wat ook geldt voor de levenscyclus van de gevelstenen. Klei wordt verwerkt tot gevelstenen, de gevelstenen worden dan weer verwerkt in woningen die minstens honderd jaar kunnen blijven staan. Na afbraak recycleert Nelissen de bakstenen bovendien opnieuw en gebruikt ze dan als funderingsmateriaal.

Inspelen op tendensen

Niet enkel op ecologisch, maar ook op esthetisch vlak behoort Steenfabrieken Nelissen tot de beste leerlingen van de klas. Anderzijds speelt het bedrijf graag in op nieuwe tendensen. “We merken bijvoorbeeld dat renovatie zeer belangrijk geworden is en dat men gevel- en snelbouwstenen steeds meer verlijmt. Daarom bieden we een productlijn met dunne stenen aan. De N70-collectie bestaat uit gevelstenen die 3 cm dunner zijn. Hierdoor kan je 3 cm extra woonruimte creëren of 3 cm extra isoleren. Door zijn lengte van 24 cm en dikte van 7 cm heeft de steen een lang en slank uitzicht, waarmee je de gevel een lineaire uitstraling kan geven.”

Klik hier voor meer info.

Wat schreef de Livios-redactie over bouwtechnieken?