Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Ytong en is dus niet geschreven door Livios.

Oude hoeve renoveren zonder het uitzicht te wijzigen? Zo pak je het aan!

Er zijn meerdere redenen waarom je sommige huizen niet langs buiten kan isoleren.

Foto: Ytong

Bovendien bieden YTONG-blokken volop mogelijkheden om leidingen weg te werken.

Foto: Ytong

Hoeveel mensen dromen er niet van om een oude hoeve of leegstaand fabriekspand nieuw leven in te blazen. Maar hoe creëer je in zo’n pand een optimaal comfort op het vlak van isolatie en luchtdichtheid zonder het authentieke uitzicht van de gevel te verstoren? Heel eenvoudig: je bouwt een doos ín een doos. Met YTONG-blokken!

Er zijn meerdere redenen waarom je sommige huizen niet langs de buitenkant kan isoleren:

  • Je wil de authentieke charme behouden;
  • Er is geen ruimte om aan de buitenzijde uit te breiden;
  • Het gaat om een beschermd pand.

Doos-in-doos
In elk van deze situaties kan je weinig anders dan de renovatie langs de binnenzijde uitvoeren. Daarvoor bestaan er verschillende oplossingen. Je kan bijvoorbeeld werken met gipskartonplaten waarachter je de isolatie wegwerkt. Maar dan moet je wel zeer voorzichtig te werk gaan om mogelijke vochtproblemen uit te sluiten.

Als je genoeg ruimte hebt, is er daarom een nog betere oplossing: een doos-in-doosconstructie. Je bouwt als het ware een volledig nieuwe constructie binnenin het bestaande gebouw.

Jouw voordeel? Je krijgt een totaal nieuwe woning met al het bijhorende comfort, terwijl je het bestaande uitzicht toch bewaart.

Grote panden
Deze oplossing, die je makkelijk kan uitvoeren met YTONG-bouwblokken, is niet geschikt voor kleine woningen omdat je dan te veel ruimte verliest. Maar voor de renovatie van een oude hoeve of een fabriekspand is het de perfecte methode, omdat het dan geen kwaad kan dat je een beetje van je binnenruimte moet opofferen.

Bovendien bieden de dikke en uitstekend isolerende YTONG-blokken volop mogelijkheden om nieuwe technische leidingen in weg te werken voor sanitair, verwarming en elektriciteit.

Ideaal opvulmateriaal
Een bijkomend voordeel van YTONG is dat je heel makkelijk zelf bestaande ramen of deuren kan dichtmetselen. Dat is heel handig bij het renoveren van oude fabriekspanden of hoeves.
Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van YTONG voor jouw renovatie? Lees hier verder. Nog een tip voor als je zelf wil leren bouwen met YTONG: schrijf je in voor een opleiding!

Wat schreef de Livios-redactie over isolatie?