Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Ytong en is dus niet geschreven door Livios.

Xella pionier in passiefbouw!

Foto: Ytong
Foto: Ytong

Naar aanleiding van Batibouw 2010 stelt Xella haar hoog energiezuinige en ecologische bouwmaterialen in de kijker. Dankzij de combinatie van de unieke minerale YTONG MULTIPOR-isolatieplaten met YTONG of kalkzandsteenblokken SILKA en HEBEL cellenbeton wand- en dakplaten, is het mogelijk om laagenergie- en passiefgebouwen efficiënter en sneller te plaatsen. De innovatieve wandoplossingen blijven ver beneden de vereiste EPB-normen en komen de productiviteit en rendabiliteit op de werf, de kwaliteit van de woning en het budget van de bouwheer maximaal ten goede.

Dankzij de hoge isolatiewaarde van het ruwbouwmateriaal YTONG slaagde Xella er al in om zonder de plaatsing van extra isolatie ver beneden de wettelijke EPB eisen te blijven. Voor passiefhuizen – met een U-waarde lager dan 0,15 W/m²K – kan gekozen worden voor de enkelvoudige wandopbouw met YTONG-blokken. Hiervoor biedt Xella een YTONG-blok aan met een u-waarde van 0,08 W/mK en een dikte van 50 cm. De 50 cm brede YTONG-blokken werden ontwikkeld om tegemoet te komen aan de hedendaagse eisen in het kader van energiebesparing. Samen met de binnen –en buitenpleister voldoet deze wandopbouw om de isolatie-eisen voor een passiefhuis te behalen.

Sinds de lancering van de YTONG MULTIPOR-isolatieplaten is het nog eenvoudiger om zonder grote budgettaire inspanningen laagenergie- en ook passiefgebouwen op te trekken. De combinatie van YTONG-blokken met een dikte van 30 cm, aangevuld met een YTONG MULTIPOR- isolatie van 18 cm dik is goed voor een isolatiewaarde van 0,14 W/m²K.

De innovatieve en energiezuinige wandoplossingen van Xella zijn tijdens Batibouw te zien in paleis 5 op stand 307

Eerste gecertificeerd passiefhuis

Inmiddels werd in Wallonië het eerste gecertificeerd passiefhuis voltooid met blokken in SILKA- kalkzandsteen. Dit milieu vriendelijk materiaal bestaat uit zand, kalk en water en verzekert een hoge energetische en ecologische waarde. SILKA- kalkzandsteen beschikt over goede vochtregulerende en warmteregulerende eigenschappen.