Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Ytong en is dus niet geschreven door Livios.

Passiefbouwen zonder isolatiematerialen

Volledige wijk met Ytong woningen

Foto: Ytong

Ytong-muren afgewerk met buitenpleister

Foto: Ytong

Ytong is een volledig bouwsysteem, van kelder tot dak, waarmee woningen met moderne en met klassieke look gebouwd worden. Met de nieuwste generatie Ytong low energy blokken kan men zonder bijkomend isolatiemateriaal gemakkelijk muren optrekken die voldoen om laagenergie- of passiefhuizen te realiseren. Hierdoor kunnen duurzame bouwprojecten goedkoper en sneller neergezet worden.

Besparen met probleemloze EPB-aanvaarde bouwknopen

Ytong-blokken hoeven geen bijkomende isolatie omdat cellenbeton een isolerend materiaal is op zich, dat tegelijkertijd ook dragend is. Men bespaart zich hierdoor niet alleen de kost van isolatiemateriaal, maar ook de plaatsingskost ervan. Bovendien is het plaatsen van isolatiemateriaal een complex gegeven, dat in de praktijk niet altijd even perfect uitgevoerd wordt. Het klassieke spouwmuurprobleem (optrekkend vocht door slecht geplaatste isolatie) bestaat niet wanneer men met Ytong bouwt. De kwaliteit en het thermisch vermogen van Ytong-muren blijven onveranderd, gedurende de hele levensduur van de woning.

Koudebruggen - die vanaf begin 2011 in de EPB-berekening meegerekend moeten worden - zijn ook veel eenvoudiger op te lossen, wanneer men zonder spouwisolatie bouwt (met een isolerende Ytong-draagmuur dus). En wanneer ook het dak in cellenbeton uitgevoerd wordt, bestaat de gehele buitenschil van de woning uit eenvoudige EPB-aanvaarde bouwknopen.

Passief met Ytong

De nieuwste Ytong low energy blokken zijn speciaal ontwikkeld voor het bouwen zonder spouwisolatie – van EPB tot passief.  Wie passiefmuren wil bouwen, gebruikt de dikste blokken van 50 cm.  Zij leveren voor de buitenmuren een U-waarde beneden 0,15 W/m²K.

Kijk hier voor meer info.

Enkele wandoplossingen van EPB tot passief kan je hier downloaden.

Meer informatie over dit bericht?

Bouwknopen met Ytong eenvoudig op te lossen

Wat schreef de Livios-redactie over bouwen?