Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Ytong en is dus niet geschreven door Livios.

Silka houdt lawaai buiten en warmte binnen

Een Silka-spouwmuur dempt tot 69 decibel...

Foto: Ytong

... en regelt mee het binnenklimaat.

Foto: Ytong

Voor de buitenafwerking ben je volledig vrij.

Foto: Ytong

Beeld je je droomwoning in. Zie je ze voor je? Voeg nu het geluid toe van passerend verkeer. Het luide geblaf van de hond van de buren. Te hoge temperaturen in de zomer en een killig gevoel in de winter. Wat blijft er dan nog over van dat perfecte plaatje? Toch zijn deze afknappers makkelijk te vermijden. Met Silka-bouwblokken voor je muren.

Een Silka-bouwblok bestaat voor 90 % uit zand en is in tegenstelling tot een klassieke snelbouwsteen massief en vol. Dankzij de hoge volumemassa scoort Silka zowel akoestisch als thermisch erg goed. Als je de blokken lijmt, haal je ook een perfecte luchtdichtheid.

Lawaai buiten
Silka is een uitstekende buffer tegen geluidsoverlast. Een Silka-spouwmuur zonder extra isolatie houdt tot 69 decibel buiten. Dat komt overeen met een auto die langsrijdt. Of een gesprek aan de andere kant van de muur. Want deze blokken houden niet alleen lawaai van buiten tegen, maar ook dat tussen twee gebouwen. Vaarwel luidruchtige buren! Het beste bewijs van wat tot deze blokken in staat zijn? Ze zijn populair voor de bouw en renovatie van megadancings in woongebieden…

Warmte binnen
Silka isoleert niet alleen akoestisch, maar scoort thermisch ook goed, dankzij zijn hoge massa. Extra isoleren blijft wel nodig. Maar de bouwblokken helpen wel je binnenklimaat te regelen. Hoe ze dat doen? Door de warmte of koude in je kamers op te slaan en die geleidelijk weer af te geven. Zo worden hevige temperatuurschommelingen in je woning vermeden en blijft je woning koel in de zomer en warm in de winter. Dit resulteert natuurlijk in een energiebesparing.

Luchtdicht
Wat krijg je als je een Silka-bouwblok lijmt in plaats van metselt? Een uitstekende luchtdichtheid, die zelfs voldoet aan de strenge voorschriften van passiefbouw. Testen van de Universiteit Gent bewijzen het: in combinatie met een pleisterlaag is Silka een logische keuze om luchtdicht te bouwen.

Meer weten over de troeven van Silka voor jouw project? Of zit je met een specifieke vraag?

PS: wist je dat Silka ook troeven heeft voor je binnenmuren?

Wat schreef de Livios-redactie over gevel?