Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Ytong en is dus niet geschreven door Livios.

Hoe vermijd je scheurtjes in je pleisterwerk?

Sluit scheurtjes uit...

Foto: Ytong

... en kies voor één materiaal voor je hele ruwbouw: cellenbeton.

Foto: Ytong

Hoe goed je stukadoor ook is: scheurtjes in je nieuwe pleisterwerk zijn nooit uit te sluiten. Of toch wel. Als je kiest voor een ruwbouw uit één materiaal. Want alleen als de basis goed zit, krijg je de afwerking perfect.

Breng je binnenkort een bezoekje aan vrienden die pas bouwden? Onderwerp het pleisterwerk dan eens aan een grondig onderzoek. Begin in de hoeken. Kijk dan eens naar het plafond. Of naar de muren – tegen het licht in. De kans is groot dat je vegen ziet. Op zich niet zo erg. Wel erger: je ziet ook barstjes en scheuren. Langs de contouren van de welfsels, bijvoorbeeld. Of waar twee bouwmaterialen samenkomen.

Extra werk bij het schilderen
Niets om je ongerust over te maken. De barstjes zitten in het pleisterwerk, niet in de muren. Maar het betekent wel extra werk bij het schilderen. Die scheurtjes moet je namelijk eerst wat dieper uitkrassen om dan op te vullen. Pas dan kan het echte verfwerk beginnen. Niet zo erg? Wel als er scheurtjes opduiken ná de verfwerken.

Scheurtjes na het verven
Je stukadoor is niet de schuldige. Scheurtjes en barstjes zijn bijna onvermijdelijk. Toch in een klassieke nieuwbouw. Want daar komen verschillende materialen bij kijken. Snelbouwstenen voor de binnenmuren. Met daartussen metselspecie. Beton voor de welfsels. Vaak een houten omkasting rond de ramen. Een stalen balk voor een overspanning. En verschillende materialen, die werken op een verschillende manier. Resultaat: het pleisterwerk beweegt. En scheurt.

Ytong: de perfecte basis
Je kan het je stukadoor een pak makkelijker maken. Door te kiezen voor één materiaal voor je ruwbouw. Met Ytong laat je je hele huis bouwen in cellenbeton. Van buitenmuren tot welfsels. Van dak tot binnenmuren.

Lijmen
Nog een voordeel: cellenbeton metsel je niet, maar lijm je. Zo zijn er geen voegen. En als de eerste laag bouwblokken goed zit, is het veel makkelijker om recht te werken dan bij klassiek metselwerk. En dus ook makkelijker te pleisteren. Want bij een klassieke muur moet je stukadoor imperfecties opvangen met een dikkere laag pleister. En wordt de kans op scheurtjes weer groter…

Natuurlijk biedt cellenbeton meer voordelen dan een perfecte afwerking. Ontdek ze hier.

Wat schreef de Livios-redactie over pleisterwerken?