Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Ytong en is dus niet geschreven door Livios.

Muurisolatie: welk materiaal voor jouw project?

Een muuropbouw met Ytong en afwerking in gevelsteen.

Foto: Ytong

Een binnenmuur uit Ytong, met daartegen isolatie. Gevelafwerking met pleister.

Foto: Ytong

Overtuigd van de kracht van cellenbeton voor jouw nieuwbouw? Perfect! Zonder bijkomende isolatie bouw je passief met dit materiaal. Maar soms kan het interessant zijn om cellenbeton te combineren met isolatie. Hoe maak je de juiste keuze? Fabrikant Xella geeft tekst en uitleg.

Cellenbeton draagt en isoleert tegelijk. Dat betekent dat een muur uit cellenbeton én binnenmuur, én isolatie én buitenmuur is. Dat resulteert onder meer in een kortere bouwtijd, een lager E-peil en een perfecte isolatie.

Maar waarom zou je dan toch voor de combinatie met isolatie gaan? Om de bouwoppervlakte te beperken, bijvoorbeeld. Isolatiematerialen hebben lagere lambda-waardes dan cellenbeton. Waardoor je op een hele muuropbouw enkele centimeters kan winnen. Deze budgetvriendelijke oplossing combineert de voordelen van een dunne isolatie met de kracht van cellenbeton.

De volgende vraag dan: welke isolatie? Er bestaat niet zoiets als hét ideale materiaal. Elk isolatiemateriaal heeft zijn voor- en nadelen. Je keuze hangt af van drie factoren: de prioriteiten die jij stelt aan het isolatiemateriaal, de werkwijze van je aannemer en de uiteindelijke gevelafwerking.

Wol versus kunststof
Er zijn twee grote onderverdelingen: isolatie uit kunststof en minerale wol. Die laatste groep bestaat dan weer uit glas- en rotswol. Hun troeven? Ze zijn onbrandbaar en scoren akoestisch beter dan kunststof. Een serieuze meerwaarde in drukke buurten. Ook mooi meegenomen: dit zijn zachte materialen en sluiten dus mooi aan tegen de muur. Zo vangen ze eventuele oneffenheden op.

De kunststofgroep bestaat uit PUR, PIR, EPS en XPS. Deze materialen hebben een hoge drukweerstand en vochtbestendigheid. Maar de grootste troef is hun uitstekende lambda-waarde. Dat maakt dat je in vergelijking met wolisolatie minder centimeters nodig hebt om hetzelfde resultaat te boeken. Zo beperk je de breedte van de muuropbouw.

Je aannemer
De eindbeslissing ligt natuurlijk bij jou en je architect. Maar pols vooraf eens bij je aannemer met welk materiaal hij het liefst werkt. Misschien voert hij de meerderheid van zijn projecten uit met een specifiek product. En dan is het jammer om niet van die expertise te profiteren…

Je gevelafwerking
Niet alle, maar bepaalde isolatiematerialen lenen zich beter tot een bepaalde gevelafwerking. Hak die knoop daarom op voorhand door. Zodat je architect daar optimaal op kan inspelen. Een goede start is alles. Daarom helpen wij je graag op weg.

Wat schreef de Livios-redactie over gevel?