Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Ytong en is dus niet geschreven door Livios.

Kan ik mijn Ytong-muur afwerken met dunne binnenpleister?

Het uitzicht komt sterk overeen met dat van traditionele pleister.

Foto: Ytong

Een dunpleisterlaag is sneller en dus ook goedkoper aan te brengen

Foto: Ytong

Hoe dunner de laag, hoe sneller ze droogt.

Foto: Ytong

Het antwoord is simpel: ja. Als je alles correct en nauwgezet uitvoert. Bovendien ben je sneller klaar en is het goedkoper om te plaatsen. Met de tips van fabrikant Xella breng je zeker alles tot een goed eind.


Twee dunne lagen, driedubbel voordeel

Een Ytong-dunpleister voor de afwerking van je binnenmuren is zo’n 2 à 5 millimeter dik. Bij traditionele pleisters loopt dat op tot 10 à 15 millimeter.

Toch bestaat deze dunpleister eigenlijk uit nog eens twee aparte lagen. De Ytoplane (p.27) komt rechtstreeks op de Ytong-blokken en dient om het oppervlak te egaliseren. Je hebt hier geen hechtingslaag nodig. Daarover komt de Ytolisse (p.28), de eindlaag.

Deze dunne afwerking levert bovendien ook heel wat voordelen op:

  • Een dunpleisterlaag is sneller en dus ook goedkoper aan te brengen
  • Hoe dunner de laag, hoe sneller ze droogt. Je hoeft dus niet te lang te wachten om je muren te verven.
  • Het uitzicht komt sterk overeen met dat van traditionele pleister.


Geen succes zonder egale muur

Een goede voorbereiding is in dit geval al meer dan het halve werk. Zorg om te beginnen ervoor dat de blokken correct verlijmd zijn. De dunne voegen laten toe om gemakkelijk tot een effen eindresultaat te komen. Zit je toch met een aantal oneffenheden? Pak die dan zeker aan voordat je gaat pleisteren. De beperkte dikte van de pleisterlaag laat namelijk niet toe om eventuele ongelijkheden alsnog weg te werken achteraf.

Hoe ga je te werk? Schuur om te beginnen eventuele uitstekende vuilrestjes van de Ytongblokken af. Sleuven vul je op met Ytong-Fill (p.31). Ook belangrijk: gegoten betonnen balken (met wapening) en stopcontactdozen moeten een beetje terug liggen in de Ytong-muur voordat de pleisterlaag erover komt. Op die manier vang je de speling van de verschillende materialen beter op.

Heb je nog vraag rond afwerking op Ytong? Consulteer dan onze technische documenten

Wat schreef de Livios-redactie over pleisterwerken?