Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Daikin Airconditioning Belgium en is dus niet geschreven door Livios.

Duurzaam project in de kijker: zorgappartementen met warmtepomptechnologie

De zorgappartementen combineren energiezuinigheid met een hoog wooncomfort.

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

De zorgappartementen combineren energiezuinigheid met een hoog wooncomfort.

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Een Altherma Integrated lucht-waterwarmtepomp van Daikin is de regisseur voor het klimaatcomfort.

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Toegankelijkheid is een sleutelwoord in het ontwerp.

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Toegankelijkheid is een sleutelwoord in het ontwerp.

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

In het commerciële hart van Maasmechelen ontwikkelden Aannemingen Janssen uit Geel en Solid Invest uit Maasmechelen project De Mispelaer. Het complex combineert 3.500m² aan commerciële ruimte met 55 assistentiewoningen.

De zorgappartementen richten zich op het hogere marktsegment. Ze genieten van een ruime waaier aan diensten, royale oppervlakten en combineren energiezuinigheid met een hoog wooncomfort. De Altherma Integrated-warmtepomp van Daikin speelt hierbij een grote rol.

Intelligente architectuur

De Mispelaer verrees aan het kruispunt tussen de Koninginnelaan en de Koudebergstraat. Het plein voor het gebouw vult de missing link tussen shoppingcentrum M2 en winkelstraat Pauwengraaf in. De eigenaars van de serviceflats wonen zo op een unieke locatie in de gemeente.

Niet alleen de locatie is opmerkelijk, de assistentiewoningen springen zelf in het oog omwille van hun concept. De 55 zorgappartementen – variërend van 65 tot 156m² - liggen verdeeld over drie verdiepingen rond een centrale binnentuin van zo’n 1.200m². Het ontwerp is een totaalconcept waaraan de verschillende disciplines binnen Depot des Arts een bijdrage hebben geleverd. Ontwerper Architectuur Depot ontsluit de woongelegenheden via een brede, overdekte gaanderij. “Een bewuste keuze,” geeft Gert Verheyen (Janssen Aannemingen) aan.

“De regelmatige passage langs de appartementen stimuleert sociaal contact en zorg voor de medebewoners. Een ruim terras tussen gaanderij en flat garandeert de nodige privacy.” Een ander uitgangspunt in het concept is de senioren zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Dat vertaalt zich in een slim en flexibel ontwerp voor de flats. “De functies in de appartementen zijn allemaal geënt op een gang die uitloopt in een ruime leefruimte met open keuken. Toegankelijkheid is een sleutelwoord in het ontwerp. Getuige hiervan zijn brede gangen, schuifdeuren, de nodige plaats rond het bed, maar ook automatisch openende deuren voor de traphallen en grote liften.

Warmtepompen dragen bij aan hoog wooncomfort

Wooncomfort was een ander aandachtspunt. Zo stelt een noodoproepsysteem de bewoners wanneer nodig in contact met de zorgpartner in het project. Verder besteedde het bouwteam aandacht aan een goede thermische isolatie, akoestiek en klimaatcomfort. De vloerverwarming is daar een mooi voorbeeld van.

Een Altherma Integrated lucht-waterwarmtepomp van Daikin is de regisseur voor het klimaatcomfort. De compacte unit die netjes is weggewerkt in de gangberging levert het verwarmingswater en het sanitair warm water. Daarvoor is het systeem uitgerust met een boiler van 180 liter. Het verwarmingsconcept is het resultaat van een studie die Cooltech – superdealer van Daikin – maakte. “De Altherma is de geknipte oplossing voor dit project. Het is de meest compacte warmtepomp op de markt en dankzij de aansluitingen aan de bovenzijde vraagt ze heel weinig ruimte voor de installatie. Daarnaast is ze energiezuinig en stil. Zelfs de buitenunit produceert amper 48dB(A),” vertelt Kristof Calloens (Cooltech ). De opdrachtgever koos bewust voor warmtepompen om een energiezuinig concept neer te zetten. Op het moment van het ontwerp in 2011 was dat vooruitstrevend. “Vandaag zien we wel meer de tendens naar warmtepompen in assistentiewoningen en appartementen,” weet Thomas De Mul (Daikin).

Warmtepomp met meerwaarde

“Belangrijk voor De Mispelaer is ook dat de bouwheer niet voor een collectief systeem, maar voor individuele units heeft gekozen. Met deze aanpak krijgt iedere bewoner zijn eigen afrekening – via de elektriciteitsrekening – en dat is niet onbelangrijk voor de doelgroep,” vervolgt Thomas De Mul.

Cooltech installeerde de buitenunits gegroepeerd rond de verticale schachten. “Aandachtspunt daarbij was de afstand met de binnenunit zo beperkt mogelijk te houden,” geeft Kristof Calloens aan.

De Altherma-warmtepomp biedt nog andere voordelen in de assistentiewoningen. “Ze zijn onderhoudsarm, hebben een laag energieverbruik en zijn gemakkelijk te bedienen. Dankzij een weersafhankelijke regeling in combinatie met de vloerverwarming, hebben de bewoners hier zelfs geen omkijken naar hun verwarming. Ze genieten altijd van een comfortabele 24°C.”

Stand by me

Eigenaars van een Daikin warmtepomp kunnen de garantie op hun installatie verlengen tot 8 jaar. Daarmee verlengt de "Stand by me" service de standaardgarantie met 2,5 jaar. Bovendien biedt het programma nog tal van andere voordelen: het apparaat krijgt een digitaal logboek waarin alle informatie over de warmtepomp staat geregistreerd, de onderdelen zijn volledig gedekt tijdens de garantieperiode en de eindklant geniet van een optimaal rendement dankzij een correcte controle en van een snel contact met de servicepartner bij een panne.

Voor meer informatie over de klimaatoplossingen van Daikin, raadpleeg de website of neem contact op met de klantendienst of een installateur in uw buurt.

Wat schreef de Livios-redactie over hernieuwbare energie?