Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Daikin Airconditioning Belgium en is dus niet geschreven door Livios.

Warmtepompboiler nog voordeliger dankzij premie

Daikin Monobloc Warmtepompboiler

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Het wordt almaar belangrijker om spaarzaam met het milieu om te gaan. Dat kun je doen door onder andere een energiezuinige verwarmingsinstallatie zoals een lucht/lucht warmtepomp te installeren en zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast heb je ook nog een andere mogelijkheid: een warmtepompboiler aanschaffen. Maar wat is dat juist en wat zijn de voordelen ervan? Je komt het hier te weten.

Een warmtepompboiler: toelichting

De warmtepompboiler is speciaal ontwikkeld voor de productie van sanitair warm water en staat los van het verwarmingssysteem. Het apparaat haalt warmte uit de lucht en gebruikt die warmte vervolgens om het sanitair water op te warmen. Met een warmtepompboiler heb je een energiezuinig toestel in huis (A+ label), zo bespaar je tot wel 70% op je energiefactuur. De aanschaf van zo’n boiler is dus niet alleen goed voor je bankrekening, maar ook voor het milieu!  

Als je meer dan 100 liter warm water per dag gebruikt, – een gezin van vier personen verbruikt samen ongeveer 348 liter water per dag – is een warmtepompboiler zeker een must.

Daikin Monobloc warmtepompboiler: zorgeloos genieten van lekker warm water  

De nieuwste Daikin Monobloc warmtepompboiler is de ideale combinatie van een warmtepomp en een hoogwaardige warmwateropslagtank (van 200l of 260l) die het energierendement verhoogt en voor aanzienlijke besparingen zorgt.  Een ideale oplossing voor wie een huidige boiler wil vervangen.

Dankzij zijn ruimtebesparende ontwerp – een grondoppervlakte van slecht 0.36 m² – is het toestel ideaal voor compactere woningen. Ook voor renovaties is dit toestel uiterst geschikt. Oudere woningen maken vaak nog gebruik van een gas- of elektrische installatie voor de verwarming van sanitair warm water. De warmtepompboiler is een energiezuinig alternatief op de elektrische boiler of gasinstallatie. Ze verbruiken tot driemaal minder elektriciteit en zijn dus erg voordelig. De vervanging kan ook zeer eenvoudig gebeuren. 

Helemaal klaar voor de toekomst 

Nog een stapje verder gaan voor een nog groenere toekomst? De Daikin Monobloc warmtepompboiler is eenvoudig te combineren met andere hernieuwbare energiebronnen zoals eenthermisch zonnesysteem en een fotovoltaïsch systeem.

Extra premie

Wie een warmtepompboiler voor sanitair warm water installeert kan daar vanaf 1 januari 2019 een premie voor krijgen van 400 euro. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. De premie loopt de komende vijf jaar en dooft langzaam uit. "Een warmtepompboiler is tot zeventig procent zuiniger in verbruik dan een klassieke elektrische boiler en is dus zeer energie-efficiënt. Met een degressieve premie willen we mensen aanzetten zo snel mogelijk voor hernieuwbare energie te kiezen om hun water te verwarmen", zegt Bart Tommelein. In het eerste jaar bedraagt de premie 400 euro, de daaropvolgende twee jaar daalt ze telkens met 100 euro. Vanaf 2021 tot en met 2023 bedraagt de premie nog 200 euro.

De voordelen van een warmtepompboiler op een rijtje

Het spreekt dan ook voor zich dat een warmtepompboiler behoorlijk wat voordelen biedt ten opzichte van een andere boiler. Wij sommen ze alvast op:

  • Besparing op je energierekening: aangezien de warmtepompboiler warmte onttrekt uit de lucht om het water op te warmen, kun je jaarlijks behoorlijk wat centen uitsparen.
  • Gebruiksvriendelijk: een warmtepompboiler is gemakkelijk en stil in gebruik. Zo’n boiler voorziet gezinnen tussen twee en zes personen van voldoende warm water. Daarnaast kun je de boiler ook eenvoudig op zonnecollectoren aansluiten.
  • Milieubesparend: ze zijn milieuvriendelijk, want ze zorgen voor minder CO₂-uitstoot. Bovendien verbruikt een warmtepompboiler driemaal minder elektriciteit dan een elektrische boiler.
  • Lange levensduur: een warmtepompboiler garandeert een lange levensduur. Het is een onuitputtelijke bron van energie en vergt weinig onderhoud.
  • Recht op premie van € 400 vanaf 1 januari 2019

Heb je hulp nodig bij de keuze van je warmtepompboiler? Daikin helpt je graag.

Wat schreef de Livios-redactie over hernieuwbare energie?