Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Daikin Airconditioning Belgium en is dus niet geschreven door Livios.

Compacte woning op het oog? Zo verwarm je het voordeligst!

Daikin Stylish

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Daikin Hybride

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Daikin monobloc warmtepompboiler

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Je wil een ietwat kleinere woning kopen om daarna grondig te renoveren en te isoleren. Al deze keuzes hebben rechtstreekse gevolgen voor je verwarmingsbehoefte. Hoe verzoen je jouw dagelijks comfort met een zo laag mogelijke energiefactuur? Volgende vijf vragen zetten je op weg.

  1. Welk type woning verbruikt het minst?

Bouwgrond in ons land wordt alsmaar schaarser en dus ook duurder. Dat heeft een grote impact op onze bouwambities. Bovendien blijven de energieprijzen stijgen. Toekomstige woningjagers zullen hun pijlen dus sneller richten op te renoveren rijwoningen en halfopen bebouwingen. Eén constante: hoe minder open gevels, hoe lager je energieverbruik. Een open bebouwing scoort het minst goed en kost het meest om energiezuinig te maken. Bij een rijwoning is de totale investering in energie meestal het kleinst.

  1. Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Een kleinere woning heeft noch nood aan, noch plaats voor een grote verwarmingsinstallatie. Lucht-luchtwarmtepompen spelen hier perfect op in. Eén buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en blaast die als warme lucht je woning in. Die komt je ruimte binnen via een kleine wand- of plafondunit. Je hebt dus geen grote ketel met groot vermogen nodig. Het bewijs: het lucht-luchtwarmtepompsysteem van Daikin voldoet volledig aan de vereisten voor passiefwoningen. Doordat de warmtepomp het grootste deel van zijn energie uit de buitenlucht haalt, blijft je energieverbruik beperkt. Ook dankzij de superkorte reactietijd van het systeem.

  1. Kan ik mijn kamers apart verwarmen?

Mensen die hun woning degelijk isoleren, hebben vaak de neiging om hun verwarming minder goed in de gaten te houden. Hierdoor verbruiken ze eigenlijk meer energie dan nodig. Door te opteren voor een multisplit lucht-luchtwarmtepompsysteem kan je tot vijf verschillende ruimtes op een kostenefficiënte manier op hun eigen, ideale temperatuur houden. En dat het hele jaar door.

  1. Kan ik ook koelen?

Droom je van een woning met veel ramen en binnenvallend licht? Opgelet in combinatie met doorgedreven isolatie, want het zou wel eens stevig kunnen opwarmen in huis. Dit los je zo op met een lucht-luchtwarmtepomp: dit toestel verwarmt niet alleen, maar kan ook je woning koelen. Zonder bijkomende technieken of buizenwerk. Je hoeft alleen maar de koelfunctie te activeren.

  1. Wat met mijn warm water?

Lucht-luchtwarmtepompen kunnen helaas geen sanitair warm water opwekken. De monobloc warmtepompboiler van Daikin kan dat wel. De boiler, die amper 0,36 m² inneemt – weer plaats bespaard - haalt warmte uit de binnenlucht en gebruikt die om warm water op te wekken. Op deze manier bespaar je tot wel 70% op je energiefactuur. Je kan bovendien heel gemakkelijk je oude gas- of elektrische boiler vervangen door deze warmtepompboiler.

** Design of stille kracht **

Of al die units dan niet te fel opvallen in huis? Integendeel. Je hebt bij Daikin de keuze uit meerdere compacte units binnen het gamma. Sommige binnenunits kan je zelfs gemakkelijk wegwerken achter een valse wand of plafond. Tenzij je net wil dat ze opvallen? In dat geval zijn de Stylish-binnenunits gegarandeerd iets voor jou.

**  Automatisch verwarmen aan de laagste prijs **

Eén buitenunit die zowel voor koeling, verwarming als warm water zorgt? Het bestaat. Met de Daikin Multi Hybride combineer je een lucht-waterwarmtepomp, een gascondensatieketel én een lucht-luchtsysteem in één installatie. De keuze voor gas of elektriciteit als energiebron kan je instellen op basis van de energieprijzen, de buitentemperatuur en de warmtevraag in huis.

Wat schreef de Livios-redactie over verwarmingstechniek?