Menu ×
Dit partnerbericht werd gepubliceerd door Daikin Airconditioning Belgium en is dus niet geschreven door Livios.

Duurzaam bouwen: energie uit de natuur met een Daikin warmtepomp

Warmtepomp voorziet op jaarbasis voor ongeveer 60% in de verwarmingsbehoefte

Foto: Daikin Airconditioning Belgium

Duurzaam renoveren/bouwen is milieuvriendelijk renoveren/bouwen. Dat betekent dat je renoveert/bouwt om het energieverbruik tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld via een degelijke muur- en dakisolatie.

Daarnaast moeten we met zijn allen op zoek naar duurzame energieoplossingen, zoals een zonneboiler of een warmtepomp, aangezien de fossiele brandstoffen stilaan uitgeput geraken. Ten slotte staat duurzaam renoveren/bouwen voor het efficiënt gebruik maken van fossiele brandstoffen voor de resterende energiebehoefte.

We vangen vandaag al een aantal duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, op met windmolens en zonnepanelen. Echter zijn die afhankelijk van de hoeveelheid zon of wind. Daikin zet daarom sterk in op de warmtepomp. Een warmtepomp haalt duurzame energie uit de lucht of uit het grondwater, en die zullen er altijd zijn! Doordat de warmtepomp gebruik maakt van een onuitputtelijke energiebron, verwarm of verkoel je op een erg duurzame en efficiënte manier. Dat maakt de warmtepomp tot een van de meest efficiënte duurzame energieoplossingen.

Warmtepompen onttrekken warmte aan een duurzame warmtebron (grond, water of lucht) op lage temperatuur en geven deze warmte op hogere temperatuur terug af aan het systeem waaraan ze gekoppeld zijn. Dit systeem kan er één zijn om je woning te verwarmen, te verkoelen of om sanitair warm water te voorzien. Om deze warmte aan de natuur te onttrekken, hebben warmtepompen zelf een kleine hoeveelheid elektrische energie nodig.

Het energieverbruik van een warmtepomp is afhankelijk van het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem. Hoe hoger het temperatuurverschil, hoe meer energie een warmtepomp zal verbruiken. Daarom is het aangeraden om met een verwarmingssysteem op lage temperatuur te werken, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.
Hoewel warmtepompen zelf energie nodig hebben om te kunnen werken, leveren ze zelf drie tot zes keer zoveel energie dan ze verbruiken. Deze verhouding wordt meestal uitgedrukt door de winstfactor COP.

De werking van de warmtepomp
Er bestaan verschillende types warmtepompen, die elk hun eigen manier van werken hebben. Het principe achter de warmtepompen is wel altijd hetzelfde: er wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht of aan het grondwater, en die wordt vervolgens in de woning verspreidt.

• Warmtepomp lucht-lucht: dit type warmtepomp haalt energie uit de lucht, en zit die om in warme of in koude lucht om je woning mee te verwarmen of te verkoelen. Dit systeem vraagt slechts een kleine investering, maar het is minder efficiënt dan de andere warmtepomp systemen.

Warmtepomp lucht-water: een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de lucht, en gebruikt die om water op te warmen. Dat water kan je woning verwarmen via bijvoorbeeld vloerverwarming, en het kan voor sanitair warm water zorgen.

Warmtepomp grond-water: een grond-water warmtepomp haalt duurzame energie uit de grond, die redelijk constante temperatuur heeft. Er wordt een netwerk van buizen in de grond aangebracht, waar water doorstroomt dat gebruikt wordt om je woning te verwarmen of te verkoelen.

Warmtepomp water-water: een water-water warmtepomp haalt duurzame energie uit het grondwater. Dit systeem vraagt een grote investering, maar het rendement ligt ook erg hoog, waardoor je die investering snel zal terugverdienen

Surf voor meer informatie naar: http://www.daikin.be/nl/warmtepomp/

Klik hier om na te gaan welke warmtepomp het best bij u past!

Wat schreef de Livios-redactie over duurzaam. wat, waarom en hoe??